Ute nu: Rainbow Riots – vårt nya musikalbum med queera röster från världens mest homofobiska länder!

Rainbow Riots är ett album komponerat och producerat av Kulturföreningen Mums ordförande, artisten och aktivisten Petter Wallenberg, med sång av queera röster från några av världens farligaste länder för hbtq-personer, som Uganda, Malawi och Jamaica.

Petter Wallenberg rapporterade förra året i Kulturnyheterna ifrån den uppmärksammade polisräden mot Uganda Pride. Petter befann sig i landet för ett unikt aktivistiskt samarbete med artister från Ugandas queercommunity. Resultatet är albumet Rainbow Riots där rösterna tillhör queera artister från flera av världens farligaste länder för hbtq-personer.

Rainbow Riots är en banbrytande musikalisk blandning av afrobeat, elektro, soul, pop, rap, dancehall, gospel, spoken word och orkestrala arrangemang, komponerat och producerat av Petter Wallenberg, med sång av hbtq-artister från flera av världens mest hbtq-fientliga länder.

Här hörs en jamaicansk Dance Hall-artist som är gay-aktivist, en queer-rappare från Malawi och ett queert sydafrikanskt rap crew, jämsides en ensemble av hbtq-sångare, rappare och poeter från Uganda.

“Vi har blivit hotade med maskingevär och vissa av oss arresterade. Projektet har varit livsfarligt” berättar Petter Wallenberg. “I Sverige är regnbågsflaggan mest en partysymbol men på andra håll är det på liv och död. Det här är ännu mer aktuellt nu med tanke på vad som händer i Tjetjenien. Alla på det här albumet är som motståndsrörelsen i ett krig.”

Sångtexterna handlar om allas lika värde och budskapet är, trots utmaningarna, ett hoppfullt sådant. Första singeln “Equal Rights” släpps 17:e maj och är del av en kampanj om FN:s Globala Mål för en bättre, mer jämlik värld.

“Det här är musik som vapen mot förtryck” säger Petter Wallenberg. “Rainbow Riots är röster som inte kan tystas ner.”

Tillsammans med den ugandiska hbtq-rörelsen har Kulturföreningen Mums startat den nya organisationen Rainbow Riots. Intäkterna från albumförsäljningen går till att hjälpa hbtq-personer i Uganda och andra länder där deras mänskliga rättigheter kränks.

Projektet har gjorts med stöd från Svenska Institutet och Musikverket.

Annons