Metodmaterial: Universell normkreativ pedagogik

Dagens svenska skola är ofta exkluderande för barn med kognitiva och intellektuella funktionsvariationer och NPF-diagnoser. Detta erbjuder vi nu en lösning till. Vi har utvecklat nya normkreativa universella pedagogiska verktyg som optimerar lärandet för alla, oavsett funktionsförmåga. Verktygen har tagits fram i samarbete med Sjöängskolan, en grundskola, och Kung Saga Gymnasium och NTI Handelsgymnasiet, två gymnasier för elever med och utan funktionsvariationer. Varje verktyg tillhandahåller nyskapande metoder för alla elever att lära sig utifrån sina egna förutsättningar, istället för att fastna i sina utmaningar.

Människor lär sig allra bäst när det är lustfyllt. Därför utgår verktygen från ungas intressen idag, t.ex. emojis, mobiltelefoner, sociala medier, influencers, film och godis, vilket blir ett nyskapande sätt för skolan att komma in i elevernas värld. Övningarna blir befriande efter ”tunga” skolövningar och främjar fantasi och delaktighet, förmedlar kunskap, utvecklar språket och tränar koncentrationen. Samtidigt stärker de kommunikation, samarbetsförmåga och samhörighet, vilket leder till ökad inkludering och minskad social exkludering. Barn som lär sig och leker tillsammans kommer att växa upp med mer acceptans för olikheter. Genom att fokusera på våra likheter istället för det som skiljer oss åt byggs ökad förståelse och social samhörighet. Kommunikation är allmänmänskligt. Alla vill göra sig förstådda.

Vi har samlat alla verktyg i det nya metodmaterialet ”Universell normkreativ pedagogik”. Materialet är enkelt att använda med olika målgrupper, oavsett funktionsförmågor. Det innehåller övningar, instruktioner, dokumentation, reflektioner från lärare och elever m.m för att hjälpa fler att utforma egna lärandesituationer med universellt utformad normkreativ pedagogik. Metodmaterialet har testats och utvärderats av målgrupperna, och varit mycket uppskattat. Som Tomas 8 år, på Sjöängsskolan uttryckte det: ”Årets roligaste uppgift var att få rita egna smajlis” (smileys).

Här kan du ladda ner materialet helt gratis!

Initiativtagare/projektledare:

Petter Wallenberg

Kulturentreprenör, författare, innovatör inom mänskliga rättigheter och ordförande i Kulturföreningen MUMS, Stockholm

Med finansiering från Vinnova

Scenkonst-workshops!

Hela hösten har vi och vår produktion Bland drakar och dragqueens arrangerat kreativa scenkonst-workshops med ungdomar med funktionsvariationer på ungdomsgården Träffstugan i Stockholm! Igår var det stor avslutningsfest och deltagarna visade upp sina fina kreationer och ”looks” och uppträdde med olika nummer. Dessutom uppträdde även vår sagodrottning Inga Tvivel. Det blev en kanonkväll!

Genomfördes med stöd från Stockholm stad.

Drag show-workshops!

Hela hösten arrangerar vi och vår produktion Bland drakar och dragqueens kreativa workshops inspirerade av konstformen drag show tillsammans med Träffstugan, en verksamhet för ungdomar med funktionsvariationer!

I varje workshop får deltagarna genom olika övningar vägledning, knep och tips för att att skapa egna artistnamn, kostymer, sminkningar, koreografi m.m. Det är en blandning mellan underhållning, samskapande och kreativt utforskande och alla kan vara med på den nivå som passar dem.

Med hjälp av fantasifulla aktiviteter kan även den som kanske inte vill klä ut sig delta. Det är den personliga fantasin som står i centrum. Äntligen kan alla få skina och låta sin fantasi blomma ut!

Vill ni boka en Bland drakar och dragqueens drag show-workshop? Hör av er till: info@blanddrakarochdragqueens.se

Med stöd från Stockholm stad.

Drag workshop för personer med funktionsvariationer!

Alla människor behöver få skina. Men många personer med funktionsvariationer känner sig osynliga. Det glöms bort att de också har behov av att uttrycka sig, ta plats och synas. Att få sticka ut på ett vackert sätt genom att visa världen vad man kan. Det vill vi ändra på. 

Därför har vi skapat nya workshops för personer med funktionsvariationer, som tar avstamp i konstformen drag show. I dessa workshops får deltagarna göra olika kreativa övningar tillsammans med kända dragartister. Övningarna innehåller olika kul moment där man t.e.x får prova på att skapa scenkläder, mima, eller hitta på sin egen koreografi eller sitt artistnamn. Drag show i vår tappning handlar om att alla får göra som man vill – endast den egna fantasin sätter gränsen!

 Vi vill ge fler chansen att uttrycka sin personliga stil oavsett ålder, bakgrund och funktion. Målet är att visa att alla människor är vackra och har rätten att leva sitt liv utifrån egna behov, drömmar och önskningar. 

Om ni är intresserade av boka en drag-workshop är det bara att höra av er. Vi gör workshops för alla målgrupper, med såväl som utan funktionsvariationer. 

På bilden ser ni vår dragartist Inga Tvivel under skapandet av en workshop i Träffstugan i Sköndal, en ungdomsgård för unga med funktionsvariationer. 

Med stöd från Stockholm stad.

Universellt utformad pedagogik

Dagens svenska skola är ofta exkluderande för barn med kognitiva och intellektuella funktionsvariationer och NPF-diagnoser. Detta vill vi erbjuda en lösning till.

Tillsammans med elever med och utan funktionsvariationer, pedagoger och lärare från två gymnasieskolor och en grundskola ska vi ta fram en ny uppsättning universella pedagogiska verktyg som optimerar lärandet för alla barn.

Eleverna som deltar i projektet tillhör generationen som främst kommunicerar med smartphones och emojis, ett visuellt fenomen som är nära målgruppens verklighet och ligger i tiden. Med utgångspunkt i emojis håller vi därför tillsammans med elevgrupper från alla tre skolor på att ta fram specialproducerad visuell kommunikation för att utveckla ett innovativt sätt att tydliggöra information i lärandemiljöer, utifrån elevernas egna referensramar. Resultatet ska bli universellt utformade pedagogiska verktyg som alla kan förstå, oavsett funktionsförmåga.

På bilden ser ni emojis som eleverna i Sjöängskolan skapat.

Projektet genomförs med stöd från Vinnova

Sagostunder för barn med specialbehov

Alla barn borde få uppleva sagor och magi. Men för barn med kognitiva funktionsvariationer kan det vara svårt. Vissa är känsliga för starkt ljus och högt ljud, medan andra har svårt att vara i stora grupper. Det kan bli lätt att känna sig utanför. Men det ska inte behöva vara så.  

Vårt projekt ”Bland drakar och dragqueens” utvecklar därför hela tiden nya metoder för att utöka inkluderingen för fler barn. Med hjälp av leksaker, såpbubblor och känselupplevelser som t.ex discokulor blir det lättare för alla barn att vara delaktiga. Det viktigaste är att skapa en icke-dömande miljö där det är ok att vara annorlunda och alla kan vara med på sitt eget sätt.  

Den här lilla filmen är från innan pandemin bröt ut och visar vårt samarbete med föreningen Little Echoes för barn med specialbehov. Vi längtar tills allt öppnar upp igen så vi får fortsätta arbetet för att skapa magi för alla barn.

Det är bara att höra av er om ni är intresserade av att boka en sagostund. Vi kan göra specialanpassningar för de flesta behov eller önskemål, stora som små.

Med stöd från Kulturrådet

Ny sagostund online!

Nu är det premiär för vår nya digitala sagostund ”Bland drakar och dragqueens Online”! Denna gång är det Tant Henrik som läser Enhörningen och regnbågsbajset av Emma Adams som getts ut av Lind & Co🦄🦄

Producerad med stöd från Kulturrådet

Se här:

Lättlästa klassiker!

Nu kan ni se vår nya satsning ”Bland drakar och dragqueens Lättlästa klassiker!”

Det här är en helt ny typ av sagostund som finns online så att alla kan se den. Som namnet antyder går den ut på att våra dragshow-artister läser klassisk litteratur. Högläsningen är utformad på lätt svenska så att alla kan förstå, yngre som äldre, med eller utan intellektuella funktionsvariationer. Nu kan alla uppleva litteratur på ett lättillgängligt sätt genom våra tolkningar av kända romaner i glamourös tappning.

Först ut är klassikern Fantomen på operan som läses högt av vår sagodrottning Tant Henrik!

Genomförs med stöd från Kulturrådet och Stockholm stad

Nominerade till pris på QX-galan!

Detta är så kul! Vi har nu fått reda på att vårt projekt Bland drakar & dragqueens är officiellt nominerat till Årets Keep Up The Good Work-pris på Qx-galan!

Vi skulle bli jätteglada om ni ville rösta på oss!

För att rösta på oss, gå in på denna länk:

Man behöver inte rösta i de andra kategorierna, utan kan hoppa över dem.

Glöm inte att bekräfta din röst med ett sms efteråt. Stort tack!

God jul på er alla!

Nominera oss till QX-Galan!

Nu kan man nominera sin favorit till att vinna pris på årets QX-gala! 🎉

Ifall du vill nominera vårt projekt Bland drakar och dragqueens och dess grundare och regissör Petter Wallenberg hade vi varit mer än tacksamma! ❤️❤️

I sånt fall följer du länken och skriver in ”Petter Wallenberg + Bland drakar och Dragqueens” i kategorin årets ”Keep up the good work”! https://www.qx.se/…/dags-att-nominera-dina-favoriter…/

Lätt som en plätt! Man kan nominera hur många gånger man vill.😊😊

Vi håller tummarna och tackar er alla på förhand! 💎

Vi har vunnit pris!

Det är med stort glädjerus och stolthet vi kan berätta att vårt projekt ”Bland drakar och dragqueens” har vunnit 2020 års Pelle Svanslös Våga Vara Snäll-stipendium

Juryns motivering lyder:

I Kulturföreningen Mums projekt ”Bland drakar och dragqueens” möts dragshowens glittrande könsöverskridande och sagornas fantasivärld. Det blir ett kraftfullt möte som visar att alla människor är lika mycket värda och en interaktion mellan barn och normbrytande sagoberättare som på ett konkret sätt lär barnen att respektera olikheter.”

Utnämnda av Bonnier!

Vårt projekt ”Bland drakar och dragqueens” där kända svenska dragqueens läser sagor för barn har lyfts fram av Bonnierförlagen, Läsrörelsen och Berättarministeriet, i initiativet ”Läsande Förebilder” som synliggör läsfrämjande initiativ som hittat nyckeln till hur man skapar läslust och läs-sug! Ni kan läsa Bonniers intervju med vår sagodrottning Inga Tvivel här:

Reportage i SVT!

När vårt projekt ”Bland drakar och Dragqueens” hade sagostund på Östgötateatern i Norrköping kom SVT förbi!

I detta reportage kan ni se när alla barn kom i sina finaste favoritkläder och lyssnade på vår sagodrottning Tant-Henrik när han läste bl.a nya snackissagan Enhörningen och regnbågsbajset. Kolla här:

Inkluderande dragshow workshop!

Alla människor behöver få skina. Men för många med funktionsvariationer är det lätt att känna sig osynliga. Det vill vi ändra på.

Därför håller vi på och utvecklar vårt projekt ”Bland drakar och dragqueens” för att inkludera fler målgrupper. Under hela hösten håller vi i kreativa workshops med Kung Saga Gymnasium – en estetisk särskola för ungdomar med olika typer av funktionsvariationer.

Under vägledning av vår dragartist Tant-Henrik får eleverna prova på olika sceniska uttryck som förknippas med konstformen drag, t.ex att mima, catwalka och klä ut och förvandla sig till en fantasifigur. Dragshow i vår tappning handlar om att leka med olika uttryck precis som man vill. Det finns inga rätt och fel, utan enbart den egna fantasin sätter gränsen.

Första workshopen är avklarad och det behövs bara ett ord för att beskriva den – succé! ❤️❤️❤️❤️❤️

Projektet genomförs med stöd från Arvsfonden.

Sverigeturné hösten 2020!

Drakar-Dragqueens-Facebook-Portrait-2020Nu har vi gått ut med vår produktion ”Bland drakar och dragqueens” fullspäckade svenska turnéschema för hösten 2020!

Om du inte hittar din stad på listan får du gärna höra av dig till ditt lokala bibliotek, kulturhus, förskola, teater, museum, mässa eller valfri plats och be dem boka oss. 💓

Turnén produceras med stöd från Kulturrådet.

Stockholms stadsbibliotek 27/9!

Drakar & Dragqueens_2020-09_affisch

Efter att vi tvingats ställa in vårt projekt ”Bland drakar och dragqueens besök på Stockholms stadsbibliotek våras till följd av pandemin är det nu äntligen dags den 27/9!

”Bland drakar och dragqueens” stora Sverigeturné kommer hem till huvudstaden och platsen där vi först började ! Dagen till ära blir det inte bara en sagodrottning utan två och dessutom hela fyra sagostunder. Det blir en heldag av färgsprakande sagor, glitter och magi!

Skynda er att boka plats innan de ryker!

Bokning görs direkt via bibliotekets hemsida: 

Turnén genomförs med stöd från Kulturrådet

Skrivarworkshop med RFSL!

Pippi i rullstolBarn som på olika sätt avviker från normen saknar ofta förebilder. I barnböcker ser de sällan någon som liknar dem, vilket kan skapa isolering och utanförskap. För att hitta nya inspirerande lösningar till denna utmaning har vi därför samarbetat med RFSL Stockholm:s ”Jag är berättaren”;  en skrivargrupp bestående av hbtq-personer med funktionsvariationer. Tillsammans testade vi olika övningar där gruppen fick spåna fram idéer till den saga de själva saknade som barn. 💓

Under övningarna efterlyste deltagarna att kunna spegla sig i sagorna. Därför arbetade vi fram ett nytt sagotema, som handlade om att känna sig utanför men om att till slut övervinna alla hinder genom att inse sin egen styrka, och därmed vända utanförskapet till en superkraft. Ett sagotema där även karaktärer i berättelser kan vara regnbågspersoner, ha funktionsvariationer och samtidigt vara superhjältar – som om Pippi Långstrump satt i rullstol. 💓

Sagoövningarna resulterade i både text och illustrationer, bl.a ovannämnda Pippi i rullstol och en bild av regnbågskärlek som deltagaren Revar från RFSL:s ”Jag är berättaren” gjort. Revar förklarar: ”Det ska finnas mer regnbågsland i sagor och i verkligheten”  💓

Projektet genomfördes med stöd från Arvsfonden

Drag workshop med ungdomar med funktionsvariationer!

”Det känns som glädje, det känns som kärlek.”

Så säger Tess som är med i Riksförbundet FUB:s grupp ”Volymen på Max” för ungdomar med funktionsvariationer. Hon var en av deltagarna när vi och vårt projekt ”Bland drakar och dragqueens” nyligen höll i en ny workshop om konstformen dragshow. 

Under vägledning från vår glittrande dragartist Inga Tvivel fick deltagarna botanisera bland glitter och lösögonfransar och utforska drag som kreativt uttrycksmedel. Det hela avslutades med att alla fick visa upp sig i sina fantasikreationer. Det blev en stor succé. 

Alla människor behöver få känna sig värdefulla, få en chans att skina. Som Tess förklarar:

”Det blir ett bättre samhälle, inkluderande för allt och alla oavsett om man har någon läggning eller funktionsvariation.” 

Här kan ni själva se vårt lilla minne från denna fina dag.

Projektet genomförs med stöd från Arvsfonden.

Sagostund med ”Bland drakar & dragqueens” online!

Bland drakar och dragqueens” heter vårt succéprojekt där några av landets mest erkända dragartister läser sagor för barn. På grund av rådande kris har vi blivit tvungna att ställa in många sagostunder, vilket såklart gjort många besvikna. Därför lanserar vi nu ”Bland drakar och dragqueens – online”. Nu kan alla njuta av våra nya digitala sagostunder hemifrån!

Först ut är vår sagodrottning Inga Tvivel som läser boken Odd är ett ägg av Lisa Aisato. ❤ ❤ ❤

Producerad med stöd från Arvsfonden

 

TV4:s inslag om vår coronainsats!

Skärmavbild 2020-04-03 kl. 15.39.07

”Drag queens lär barnen tvätta händerna”

TV4 gjorde ett inslag om vårt projekt Bland drakar och dragqueens och vår insats under coronakrisen.

I dessa sjukdomstider är det jätteviktigt att tvätta händerna ordentligt. För att de ska bli riktigt rena ska tvättningen ta ungefär lika lång tid som det tar att sjunga sången Blinka lilla stjärna. När vår sagodrottning Tant Henrik kom till Örebro visade de duktiga barnen hur det ska gå till! ❤️

Se klippet här:

Bland drakar och dragqueens vårturné 2020!

 

Bland-Drakar-och-dragqueens-2020---FB-1920x1080Vårt projekt ”Bland drakar och dragqueens”  där svenska dragartister läser sagor för barn går från styrka till styrka. Nu ger vi oss ut på vårturné över hela landet, från Rosengård i söder till Nordmaling i norr, och här nedan finner ni alla datum!

Om du inte ser din stad på listan så får du gärna kontakta ditt lokala bibliotek eller annan valfri lokal och be dem kontakta oss!

SVERIGETURNÉ VÅR 2020

JANUARI

24/1 – Akalla Grundskola, Stockholm

FEBRUARI

2/2 – Kumla bibliotek

6/2 – Vaggeryds bibliotek

7/2 – Värnamo stadsbibliotek

8/2 – Ljungby bibliotek

14/2 – Nordmalings bibliotek

18/2 – Kulturhuset Multeum, Strängnäs

18/2 – Mariefreds bibliotek

MARS

17/3 – Rosta förskolor, Örebro

21/3 – Rimbo bibliotek

24/3 – Rosta förskolor, Örebro

25/3 – Rosengårdsskolan, Malmö

29/3 – Stockholms stadsbibliotek

30/3 – Arlövs bibliotek

31/3 – Arlövs bibliotek

APRIL

1/4 – Arlövs bibliotek

4/4 – Östhammars stadsbibliotek

6/4 – Laholms bibliotek

17/4 – Borlänge bibliotek

18/4 – Södertälje stadsbibliotek

MAJ

9/5 – Skoklosters slott

JUNI

6/6 – Rålambshovparken, Stockholm

Mer info finns på hemsidan:

Arrangeras med stöd från Kulturrådet

Mums Mums tillbaka 11:e okt!

Mums Mums ny flyer

11:e okt: Sveriges mest älskade alternativa queerklubb Mums Mums är tillbaka!

I en tid när många av Stockholms gayställen stänger återuppstår en av stadens mest legendariska queerklubbar – Mums Mums! Med start den 11:e oktober kommer vår klubb Mums Mums tillbaka som ”pop up”-klubb i Bar Brooklyn en gång i halvåret!

Skapad av konstnären och musikern Petter Wallenberg, på Mums Mums samlas den finaste blandningen av könsöverskridare, klubbkids, kulturmaffia och alla som älskar konstnärlig dragshow och experimentell queerkultur. Mums Mums är queer men öppet för alla!

Mums Mums är också den enda klubben i Sverige som spelar klassisk piano house från tiden när housemusiken var svart, gay och trodde på fred på jorden!

På premiären den 11:e oktober uppträder Mums Mums legendariska dragsångerska Pianotransan och hennes kör The Pips med live-tolkningar av ikoniska James Bond-låtar från Shirley Bassey till Gladys Knight!

Senare på kvällen blir det mer barnförbjuden underhållning med Mums Mums legendariska stjärna Discokuken som introducerar nya stjärnskottet Disco Butt i en striptease i gränslandet mellan performance art och pure trash!

Peace, love and piano house!

LIVE:

Pianotransan & The Pips

Discokuken & Disco Butt

DJ:s: 

Petter Wallenberg

Carnita Molida och Shade Bornbitter 

Lucky Slut Bonita

VÄRDINNA:

Inga Tvivel

Mer info här:

Rainbow Riots Festival 2019!

Rainbow Riots FestivalEfter över 150 års kriminalisering är nu alla indier fria att älska, sedan den brittiska koloniallagen mot samkönade relationer avskaffades i Indien för nästan ett år sedan. Det är en tid av frigörelse för landets hbtq-personer, och mitt i händelsernas centrum befinner sig den internationella hbtq-organisationen Rainbow Riots. Sedan två år tillbaka har Rainbow Riots’ grundare, den svenske artisten och aktivisten Petter Wallenberg, varit i Bombay och skapat det nya albumet ”Rainbow Riots India” i samarbete med Indiens första öppet queera sångare och dansare. Projektet har uppmärksammats över hela Indien där medierna utnämnt första singeln ”Love is Love” till Indiens första Pride-låt.

Under Rainbow Riots Festival 2019 kommer det indiska teamet av samarbetspartners till Sverige: Sushant Divgikar, Indiens första gaykändis och dragqueen, medlemmar ur Dancing Queens, Indiens första dansgrupp som är del av det uråldriga indiska trans-community som anses ha gudomliga krafter och Tropical Marca, Indiens första queer-rappare.

Lördag 3:e augusti får ni chansen att se projektet på stora scenen under Stockholm Pride där Wallenberg och hans indiska samarbetspartners uppträder med musikmaterialet LIVE, vilket blir första gången indiska artister någonsin uppträtt på en internationell Pride-scen. Fredag 2:a augusti får ni en chans att möta gruppen under ett seminarium i Pride House och ett event i samarbete med Indian Street Food & Co där ni kan få reda på mer om arbetet med Rainbow Riots India men också om hur det är att leva som hbtq-personer i världens folkrikaste land där samkönad kärlek just blivit lagligt. 

”När jag kom till Indien första gången för två år sedan var det fortfarande olagligt att vara gay. Sedan dess har en revolution startat. Kom och möt pionjärerna från Indiens regnbågsrevolution” säger Petter Wallenberg.

Rainbow Riots Festival 2019:

Fredag 2 Aug:

Seminarium om Rainbow Riots India in Pride House

Tid: 12:00 – 12:45

Adress: Ringvägen 98, 118 60 Stockholm

Fredag 2 Aug:

Rainbow Riots India launch at Indian Street Food & Co

Tid: 16:00 – 18:00

Adress: Indian Street Food & Co, Karlbergsvägen 43, 113 37 Stockholm

OSA senaset 30:e juli till: contact@rainbowriots.org

Lördag 3 Aug:

Rainbow Riots India LIVE on the main stage in Pride Park

Tid: 20:30

Adress: Östermalms IP, Södra Fiskartorpsvägen 2

 

Rainbow Riots Festival har skapats med stöd från Svenska Postkodsstiftelsen, Musikverket, Stockholm Stad och Region Stockholm

Sverigeturné!

Instagram-Tourdates-BDD-UpdatedHär ser ni det fullspäckade svenska turnéschemat för vårt projekt ”Bland drakar och dragqueens”! Om du inte hittar din stad på listan får du gärna höra av dig till ditt lokala bibliotek, kulturhus, förskola, teater, museum, mässa eller valfri plats och be dem boka projektet. Du kan nå oss här på hemsidan eller på:

info@blanddrakarochdragqueens.se

”Bland drakar och dragqueens” drivs med stöd från Kulturrådet och Stockholm Stad.

Vårturné!

annons rgbBland drakar och dragqueens” heter vår succéföreställning där några av landets mest erkända dragartister läser sagor för barn. Vårturnén blir den största hittills – nu ska barn i hela Sverige få sagostunder med drag! 

Barn lär sig könsroller tidigt. I sagorna får de läsa om söta hjälplösa prinsessor och starka modiga prinsar. Samtidigt ökar mobbing och utanförskap. Det vill författaren och konstnären Petter Wallenberg ändra på. Han har skapat Bland drakar och dragqueens, där erkända dragartister – Robert Fux, Carnita Molida, Inga Tvivel, Per Öhagen och Henrik Johansson läser sagor barn mellan c.a 3 och 7 år. Varje sagostund är som en konfettibomb av glitter, lek och könsöverskridande förvandling som fascinerar barn, såväl som föräldrar.

Föreställningens premiärsäsong på Stadsbiblioteket i Stockholm blev så populär att alla datum blev fullbokade inom några timmar och följdes upp av gästspel runt om i landet. Nu är det dags för vårturné – den största hittills med över 30 sagostunder i hela Sverige. För att möta den stora efterfrågan har man dessutom utökat ensemblen med två nya sagodrottningar, som nu ansluter sig med utklädningslådor och normkreativ barnlitteratur i baggaget. 

Projektet har hyllats av bl.a författaren och komikern Jonas Gardell som skrev på Instragram: ”Mitt hjärta smälter. Drugor åker runt på bibliotek och läser sagor för barn.

”Jag skulle älskat det här när jag var liten, säger Petter Wallenberg. Bland drakar och dragqueens är ett färgsprakande sätt att visa barn att alla får vara som de är.”

Bland drakar och dragqueens kan man se hela våren på bibliotek och andra plaster i landet. Datum och platser hittar ni nedan. Bokningar sker med respektive lokal. 

www.blanddrakarochdragqueens.se

23/1 – VIVALLA BIBLIOTEK, ÖREBRO

26/1 – UPPSALA KONSERT & KONGRESS

27/1 – ÖSTERSUNDS BIBLIOTEK 

2/2 – HALLSTAHAMMAR BIBLIOTEK2/2 – UPPSALA KONSERT & KONGRESS

15/2 & 16/2 – SKELLEFTEÅ BIBLIOTEK

28/2 – KILS BIBLIOTEK

28/2 – FILIPSTADS BIBLIOTEK

2/3 – NORRTÄLJE STADSBIBLIOTEK

9/3 – MOTALA BIBLIOTEK

16/3 – UPPSALA STADSBIBLIOTEK

23/3 – GOTTSUNDA BIBLIOTEK

30/3 – STOCKHOLMS STADSBIBLIOTEK

6/4 – ÖSTHAMMARS BIBLIOTEK

6/4 & 7/4 – UPPSALA KONSERT & 

KONGRESS

23/4 – JORDBRO BIBLIOTEK24/4 – BRANDBERGEN BIBLIOTEK

25/4 – VÄSTERHANINGE BIBLIOTEK

26/4 – HANDENS BIBLIOTEK

27/4 – MUNKFORS BIBLIOTEK

27/4 – SUNNE BIBLIOTEK

27/4 – ARVIKA BIBLIOTEK

4/5 – SOLLENTUNA BIBLIOTEK

17/5 – ESKILSTUNA BIBLIOTEK

25/5 – NORRKÖPINGS BIBLIOTEK

 

Arrangeras med stöd från Kulturrådet och Stockholms Stad.

Draksuccé i New York!

qxVår kreativa ledare Petter Wallenbergs skapelse Bland drakar och dragqueens har just kommit tillbaka från ett fantastiskt gästspel i New York! De intog Brooklyn Public Library där de fantastiska sagodrottningarna Robert Fux, Carnita Molida och Inga Tvivel briljerade med svenska sagor som trollband de amerikanska barnen.

Sveriges största gaysajt QX rapporterar:

”Föreställningen ”Bland drakar och Dragqueens” har gjort succé i Sverige under hösten och för inte längesedan var det dags för internationell debut. Sveriges mest erkända dragqueens tog med sagoböckerna till New York.”

Läs artikeln här: 

Resan till New York möjliggjordes med stöd från Konstnärsnämnden.

Seminarie i Kulturhuset!

IMG_4206

Detta hände när vår produktion Bland drakar och dragqueens kom till Bredäng:

Barn: ”Varför är du klädd som prinsessa?”

Sagodrottningen Pelle: ”För att jag tycker om det.”

Barn: ”Jag tycker om glass.”

För ett år sedan skapade vi projektet Bland drakar och dragqueens där några av landets mest erkända dragartister läser sagor för barn.

Det var en udda idé och inte helt sjävklart hur den skulle tas emot. Det har kommit in några hot och arga mail om att jag är ”en pervers jävel som låter barn vara med transor.”

Men nästan direkt hände nåt. Det klickade. Inom några timmar var alla biljetter fullbokade. Sedan starten har vi nu åkt runt på bibliotek och förskolor i hela Sverige. Och fler kommer det blir. Av all kärlek framgår det tydligt att fler därute vill ha Bland drakar och dragqueens.

Det som är så roligt i detta projekt är att det är vuxna som läser in en massa olika symboler i att dragqueens läser sagor för barn. Barnen gör det inte. De njuter av sagan. Låter sagoläsaren få veta om de har några frågor. Det blir ett möte, som när Pelle och barnen på bilden träffades.

Idag har vi ett seminarie om projektet i Pride House, Kulturhuset kl 14. Regissören Petter Wallenberg och ensemblen kommer att samtala om hela den här resan live inför publik. Kom!

Underklädesfesten 10 år!

Underklädesfesten flyer 2018*IN ENGLISH BELOW*

Den legendariska Underklädesfesten fyller tio år under EuroPride 2018! Sedan 2008 har vi som Sveriges första fest av detta slag lockat till oss besökare från hela Europa. Underklädesfesten har blivit årets mest omtalade, älskade och efterlängtade happening där alla sorters sexualiteter, könsidentiteter, kroppar och åldrar slår klackarna i taket i bara underkläderna. 

Underklädesfestens arrangör Petter Wallenberg berättar:

“Alla som kommer till Underklädesfesten för första gången säger att de minsann inte kommer våga ta av sig något, sen dröjer det två minuter så slänger de av sig kläderna och dansar tills svetten rinner. Det spelar ingen roll hur du ser ut eller vilken kropp du har. Det finns en glädje här som du inte hittar nån annanstans. Inga kläder= ingen attityd. Peace and love. Det är viktigt i dessa tider. Nu blir vi återigen glada grottmänniskor som dansar halvnakna i grottan!”

Underklädesfesten äger rum torsdagen 2:e augusti under EuroPride på Debaser Strand med två dansgolv och öppet till 03. 

DJ’s: 

Petter Wallenberg (House of Wallenberg)

Per QX (London)

Lucky Slut Bonita (Mums Mums)

Anton Palm

Veklla

Djanna

Underklädesfesten 

Datum: Torsdag 2:a augusti

Tid: 21- 03

Lokal: Debaser Strand 

Adress: Hornstull Strand 4

T-bana: Hornstull 

Entré: 200 kr inklusive garderob

Ålder: 18 

ENGLISH: 

It’s the 10 year anniversary of the legendary Underwear Party during EuroPride 2018! Since 2008, this has been the first party of its kind which has attracted visitors from all over Europe. The Underwear Party has become the year’s most talked about, loved and awaited happening where people of all sexualities, gender identities, body types and ages dance in their underwear. 

The Underwear Party’s organizer Petter Wallenberg says:

”Everyone who comes to The Underwear Party for the first time say they certainly won’t dare to take off something, then it takes two minutes until they throw off their clothes and go nuts. It doesn’t matter what you look like or what type of body you have. There is a joy here that you will not find anywhere else. No clothes = no attitude. Peace and love. It is important in these times. Now we’re once again cavemen dancing half-naked in the cave! ”

The Underwear Party takes place on Thursday August 2nd during EuroPride at Debaser Strand with two dance floors and a late license until 3 AM.

DJ’s: 

Petter Wallenberg (House of Wallenberg)

Per QX (London)

Lucky Slut Bonita (Mums Mums)

Anton Palm

Veklla

The Underwear Party

Date: Thursday August 2

Times: 9 PM – 03 AM

Venue: Debaser Strand 

Address: Hornstull Strand 4

Door price: 200 kr including coatcheck

Age: 18

Bland drakar och dragqueens Pride-turné i Sverige!

Pride-turné-flyer 2018.jpg

Bland drakar och dragqueens är vår succéföreställning där några av landets mest erkända dragartister framför sagor för barn. Nu åker den ut på Pride-turné i Sverige!

Mums ordförande, fegissören och artisten Petter Wallenberg har skapat Bland drakar och dragqueens där erkända dragartister – Robert Fux, Carnita Molida och Inga Tvivel gestaltar ett urval sagor för barn mellan 3 och 7 år. 

Föreställningens har gjort stor succé i Stockholm och nu är det därför dags för dragartisterna att bege sig ut på en fullspäckad Pride-turné till olika platser i Sverige. 

– Jag skulle önska att det fanns något sånt här när jag var liten, säger Petter Wallenberg. Bland drakar och dragqueens är ett färgsprakande sätt att visa barn att man får vara som man vill. 

Turnédatum Sverige:

Arvika Pride: 

12:e juli – Arvika Konsthall kl 15

EuroPride Stockholm:

26:e juli – Bredängs bibliotek kl 13

26:e juli – Rinkeby bibliotek kl 13

28:e juli – Stockholms stadsbibliotek kl 13 och kl14

2:a augusti – Seminarie i Kulturhuset kl 14

11:e augusti – Högdalens bibliotek kl 12

13:e augusti – Tensta bibliotek  kl 13

EuroPride Göteborg:

17:e augusti – Göteborgs stadsbibliotek kl 10 och kl 14

18:e augusti – Landvetters Kulturhus kl 12

 

Arrangeras med stöd från Stockholm Stad och Stockholms läns landsting

Tredje avsnittet av Rainbow Riots Radio!

Petter Wallenberg and Paras and friend from the Hijra community in Mumbai, India. Photo by Johannes Helje

Idag släpps det tredje avsnittet av vår podcast Rainbow Riots RadioEpisode 3: The queer divinity of India!

Petter Wallenberg träffar de indiska författarna Devdutt Pattanaik och Jerry Johnson i Bombay för att diskutera deras bok om det queera i Indiens antika religioner. Han möter även 22-åriga transkvinnan Paras som är en av Indiens Hijras, världens äldsta existerande grupp av transpersoner, som är marginaliserade samtidigt som de anses ha gudomliga krafter.

Lyssna och prenumerera gratis i iTunes:

Skapat med stöd från Svenska Postkodstiftelsen och Kulturbryggan.

Foto: Johannes Helje

Rainbow Riots Radio i Financial Times!

Financial Times.png

Nu är det andra avsnittet av vår webbradioserie Rainbow Riots Radio ute och har fått en lysande recension i Financial Times!

Rainbow Riots Radio – Episode 2: The Jamaican reggae artist who risks his life for gay rights

Petter Wallenberg möter Mista Majah P, en jamaicansk rappare och reggaeartist som har skottpris på sitt huvud för att han tar ställning mot den våldsamma homofobin i landet. Avsnittet avslutas med Wallenberg och Majah P:s musikaliska samarbete ”Equal Rights” som är del av en kampanj för FN:s Globala Mål.

Lyssna och prenumerera gratis på iTunes: 

Textat avsnitt på YouTube: 

Skapat med stöd från Svenska Postkodstiftelsen och Kulturbryggan.

Rainbow Riots Radio ute idag!

Rainbow Riots Radio – Episod 1: Rainbow Riots Radio – Episode 1: A lifetime of modern gay history in Sweden

Petter Wallenberg besöker den 73-årige svenska historikern och författaren Lars Fimmerstad som levt genom den moderna gayfrigörelsen. Genom Lars minnen reser vi på en resa från den sexuella revolutionen till 80-talets Aids-kris när han förlorade sitt livs kärlek.

Rainbow Riots Radio består av 10 avsnitt som släpps varannan vecka med start 30:e maj. Podcasten är gratis att lyssna på och kommer att släppas på iTunes och andra plattformar. En textad version kommer att släppas på YouTube och Facebook. Länk till podden finns här: http://rainbowriots.org/portfolio/rainbow-riots-radio/

Rainbow Riots Radio stöds av Kulturbryggan och Svenska Postkodstiftelsen.

 

Rainbow Riots Radio ute 30:e maj!

Petter Wallenberg by Miguel Angel Regalado

Rainbow Riots Radio – ny pod med queera berättelser från hela världen

Rainbow Riots Radio är vårt nya webbradioprogram med queera historier från hela världen. Här hörs gripande berättelser, undersökande journalistik, spoken word poesi och specialgjord musik ihopvävt på ett nytt sätt. 

Podcasten är skapad och presenterad av vår ordförande Petter Wallenberg, artist och aktivist, i samarbete med vår systerorganisation, Rainbow Riots. Denna serie i 10 fristående avsnitt lyfter fram inspirerande människor, gripande livsöden och intressanta berättelser Petter mött under sina resor för att kämpa för hbtq-rättigheter världen över. 

I Rainbow Riots Radio hörs andra berättelser än de vi är vana att höra. Här möts queera historier och livsöden från olika kulturer och kontinenter, inklusive länder där hbtq-personer lever i livsfara. 

I Rainbow Riots Radio möter ni alltifrån heliga transpersoner på Bombays gator till aboriginal dragqueens i Australien, Afrikas första öppna gaypräst, en 73-årig svensk överlevare av Aidskrisen till queer kvinnlig bondage i Berlin och en Jamaicansk rappare och gayaktivist med skottpris på sitt huvud. Och många fler. 

Allt vävs samman med musiksamarbeten som Petter gjort med de medverkande, där sång, rap och poesi formar ett musikaliskt vapen mot förtryck. Allt är musik är originalmusik skapad av Petter och hans artistskollektiv Rainbow Riots. 

Rainbow Riots Radio är den nya podden för alla som är intresserade av queerkultur, historia och samhälle – men det går lika bra att lyssna på om man vill ha kreativa grepp och musik sammanknutna i en kärna av rappa samtal och starka berättelser. 

”Det här är både en radioprogram och ett musikaliskt samarbete med de människor jag har träffat under mina resor för att kämpa för hbt-rättigheter över hela världen. Här finns både spänning, drama och motståndskraft. Rainbow Riots Radio kopplar samman våra queera historier världen över och ger röst till de som ofta tystas ner.”

Rainbow Riots Radio presenteras på engelska och släpps i 10 avsnitt som släpps varannan vecka med start 30:e maj. Podcasten är gratis att lyssna på och kommer att släppas på iTunes och andra plattformar. En textad version kommer att släppas på YouTube och Facebook.

Podden släpps 30:e maj här: http://rainbowriots.org/portfolio/rainbow-riots-radio/

Rainbow Riots Radio stöds av Kulturbryggan och Svenska Postkodstiftelsen.

Se trailern här:

Sverigeturné!

På måndag 23:e är det premiär för Sverigeturnén av vår succéshow Bland drakar och dragqueens!

Vår första sagostund utanför Stockholm äger rum i Hudiksvall den 23 april, som är både Världsbokdagen och en av dagarna i Folkteaterns satsning ”Drömmar och demokrati”!

Mer info här:

29354337_737043799822670_6888715504654887221_o

Bland drakar och dragqueens Stockholmsturné i vår!

Bland drakar och dragqueens är vår föreställning där kända svenska dragartister framför sagor för barn på bibliotek. Föreställningen har skapats av regissören och producenten Petter Wallenberg, och medverkande är dragartisterna Robert Fux, Carnita Molida och Inga Tvivel.

Efter succén med den fullbokade premiärsäsongen på Stadsbiblioteket är det nu dags för barn i hela Stockholm att få ta del av Bland drakar och dragqueens!

Detta är vårens datum:

*Farsta Bibliotek – Söndag 18:e februari 12.00 och 13.00

*Kista Bibliotek – Söndag 18 mars 14.00

*Kista Bibliotek – Söndag 15:e april 14:00

*Farsta bibliotek – Söndag 6 maj 12.00 och 13.00

*Skärholmens Bibliotek – Lördag 2:a juni kl 14:00

Bokning sker via respektive bibliotek.

Arrangeras med stöd från Stockholm Stad och Kulturrådet.

 

Nominering till Qx Gaygala!

25659550_10155967321447812_2023928304763859507_n.jpg

Vår ordförande och projektledare Petter Wallenberg är en av de tre officiellt nominerade till Årets keep up the good work-priset på Qx Galan 2018 som går av stapeln 5:e februari!

Två av Kulturföreningen Mums projekt nämns i motiveringen som lyder: ”Han är en ikon inom den queera musik- och festscenen. I år har han varit mer busy än någonsin. Med Rainbow Riots, projektet där musik som vapen mot förtryck i länder där HBTQ-personer är hårt utsatta och regissör/producent till Bland drakar och dragqueens, där drugor läser sagor för barn på bibliotek.”

Bland drakar och dragqueens stor succé!

I höst sätts vårt nya projekt Bland drakar och dragqueens upp i Stockholm. I regi av Petter Wallenberg läser tre kända svenska dragqueens, Robert Fux, Inga Tvivel och Carnita Molida, sagor för barn på Stadsbiblioteket. Hela höstens föreställningar, inklusive extraföreställningar, blev fullbokade på bara några timmar. Bland drakar och dragqueens har fått mycket medial uppmärksamhet, bland annat framsidan på Dagens Nyheter:

21751511_10155687969412812_9171566386747999131_n

Skärmavbild 2017-09-16 kl. 17.35.49IMG_2392

 

Bland drakar och dragqueens

Flyer 1

Petter Wallenberg och Mums presenterar:

BLAND DRAKAR OCH DRAGQUEENS

Vid fyra tillfällen under hösten blir Stadsbibliotekets magiska sagorum mer glittrande och färgsprakande än vanligt. Några av landets mest erkända dragartister bjuds in för att hålla normkreativa sagostunder när konceptet som gjort succé i USA nu har Sverigepremiär.

Barn får ofta höra talas om prinsessor i nöd och om modiga prinsar som ska komma till deras undsättning. Samtidigt ökar efterfrågan på normkreativ barnkultur.

Regissören och producenten Petter Wallenberg har skapat Bland drakar och dragqueens där en ensemble erkända dragartister – Robert Fux, Carnita Molida och Inga Tvivel – intar scenen i Stadsbibliotekets sagorum för att gestalta ett urval sagor för barn mellan 3 och 7 år. Dragshow är en konstform som talar ett språk som barn förstår och förtrollas av med starka färger, glittrande fest, utklädnad och könsöverskridande förvandling.

– Jag skulle önska att det fanns något sånt här när jag var liten, säger Petter Wallenberg. Bland drakar och dragqueens är ett färgsprakande sätt att visa barn att det är okej att vara annorlunda.

Sagoläsningarna kommer att äga rum en söndag i månaden under hösten. Höstens datum: 17 september, 15 oktober, 19 november samt 17 december

Fri entré. Bokning via www.biblioteket.se

Queer Rap Workshop

queer rap flyerRapmusik är en konstform som ofta sammankopplas med heteronormativitet och homofobi. Men vad händer när hbtq-personer använder konstformen som uttrycksmedel? Kan rapmusik vara queer? Och i så fall hur?

Petter Wallenberg är en erkänd artist, musikproducent och aktivist som är aktuell med albumet Rainbow Riots där queera gästartister från flera av världens farligaste länder för hbtq-personer medverkar. Två av dem är med i detta seminarie om queer rap.

Tillsammans med Jwl B från legendariska lesbiska rapparna Yo Majesty och jamaicanske rapparen och aktivisten Mista Majah P bjuder vi in till en unik hybrid av uppträdanden, seminarium och utforskande samtal.

Hur funkar det att vara queer och rappare? Kan rap ifrågasätta könsroller? Kan rap kämpa för hbtq-rättigheter? Detta är några av frågorna vi kommer att ställa, diskutera och engagera publiken i.

Torsdag 3:e Augusti kl 16:00: Queer Rap Workshop, Pride House, Kulturhuset

Med stöd från Stockholms stad

Rainbow Riots Festival!

rainbow riots festival flyerVärldspremiär för Rainbow Riots Festival under Prideveckan – för första gången i världshistorien uppträder ugandiska, jamaicanska och malawiska hbtq-artister internationellt! Dessutom blir det workshops och seminarier där ni får veta mer om livet som queer i några av världens mest hbtq-fientliga länder.

Här hittar ni alla programpunkter:

Artisten och aktivisten Petter Wallenberg är aktuell med albumet Rainbow Riots som han skrivit och producerat i samarbete med queera röster från världens farligaste länder för HBTQ-personer. Albumet har uppmärksammats över hela världen. BBC World har lyft fram det, liksom australiensiska nyheter och all världens hbtq-press. Brittiska magasinet Dazed kallade Rainbow Riots “den internationella queeraktivismens höjdpunkt”. Nu kommer de till Sverge som första ugandiska, jamaicanska och malawiska hbtq-artister som någonsin uppträtt internationellt, för Rainbow Riots Festival. Det blir uppträdande både på Stockholm Prides huvudscen, i paraden och på ett eget Rainbow Riots event på Debaser. Dessutom bjuds det in till samtal och workshops i Pride House i Kulturhuset och i Pride Park där det går att möta dessa pionjärer.

Hela veckan kommer Petter Wallenberg och hans ugandiska team dessutom att sköta Svenska Institutets Instagram-konto. Från att ha levt i livsfara får de medverkande i projektet nu alltså en internationell publik.

Programpunkter för Rainbow Riots Festival under Prideveckan – Mån 31:a juli – 6:e augusti:

Onsdag 2:a august: Drinken Rainbow Riots lanseras på gaybaren Side Track, Wollmar Yxkullsgatan 7. Intäkterna går till organisationen Rainbow Riots kommande projekt för att stödja den ugandiska hbtq-rörelsen.

Torsdag 3:e augusti kl 16:00: Workshop om queer rap med Petter Wallenberg och gay-aktrivisten och rapparen Mistah Majah P från Jamaica och Jwl B, ena halvan av lesbiska rapparna Yo Majesty från USA i Pride HouseKulturhuset.

Fredag 4:e augusti kl 14:00: Presentation, filmvisning och samtal om Rainbow Riots med Petter Wallenberg och det ugandiska teamet i Pride HouseKulturhuset

Fredag 4:e augusti kl 17:05: Samtal om Rainbow Riots med Petter Wallenberg och det ugandiska teamet på scenen Regnbågen i Pride Park

Fredag 4:e augusti kl 19:30: Rainbow Riots LIVE uppträdande med Petter Wallenberg och gästartisterna Brayo Bryans, Nemo och Madame J från Uganda, Mista Majah P från Jamaica, Ivy B från Malawi, Nomai från Senegal och Grace La Face och Jwl B från USA på stora scenen i Pride Park

Lördag 5:e augusti 13:00: Rainbow Riots har ett eget flak i Prideparaden och uppträder med albumet under hela paraden

Lördag 5:e augusti 21-03: Mums Mums PridefestDebaser Strand, Hornstull Strand 4, där det kl 23:00 blir Rainbow Riots LIVE med uppträdande med Petter Wallenberg och gästartisterna från Uganda, Jamaica och Malawi. Dessutom uppträder Jwl B + House of Wallenberg. Per Qx, Petter Wallenberg, Lucky Slut Bonita, Carnita Molida och Shade Bornbitter dj:ar.  Kvällens värdinnor är dragqueens från hela världen!

Rainbow Riots Festival arrangeras med stöd från SI, Musikverket, Stockholm Stad and Stockholms läns landsting

Ute nu: Rainbow Riots – vårt nya musikalbum med queera röster från världens mest homofobiska länder!

Rainbow Riots är ett album komponerat och producerat av Kulturföreningen Mums ordförande, artisten och aktivisten Petter Wallenberg, med sång av queera röster från några av världens farligaste länder för hbtq-personer, som Uganda, Malawi och Jamaica.

Petter Wallenberg rapporterade förra året i Kulturnyheterna ifrån den uppmärksammade polisräden mot Uganda Pride. Petter befann sig i landet för ett unikt aktivistiskt samarbete med artister från Ugandas queercommunity. Resultatet är albumet Rainbow Riots där rösterna tillhör queera artister från flera av världens farligaste länder för hbtq-personer.

Rainbow Riots är en banbrytande musikalisk blandning av afrobeat, elektro, soul, pop, rap, dancehall, gospel, spoken word och orkestrala arrangemang, komponerat och producerat av Petter Wallenberg, med sång av hbtq-artister från flera av världens mest hbtq-fientliga länder.

Här hörs en jamaicansk Dance Hall-artist som är gay-aktivist, en queer-rappare från Malawi och ett queert sydafrikanskt rap crew, jämsides en ensemble av hbtq-sångare, rappare och poeter från Uganda.

“Vi har blivit hotade med maskingevär och vissa av oss arresterade. Projektet har varit livsfarligt” berättar Petter Wallenberg. “I Sverige är regnbågsflaggan mest en partysymbol men på andra håll är det på liv och död. Det här är ännu mer aktuellt nu med tanke på vad som händer i Tjetjenien. Alla på det här albumet är som motståndsrörelsen i ett krig.”

Sångtexterna handlar om allas lika värde och budskapet är, trots utmaningarna, ett hoppfullt sådant. Första singeln “Equal Rights” släpps 17:e maj och är del av en kampanj om FN:s Globala Mål för en bättre, mer jämlik värld.

“Det här är musik som vapen mot förtryck” säger Petter Wallenberg. “Rainbow Riots är röster som inte kan tystas ner.”

Tillsammans med den ugandiska hbtq-rörelsen har Kulturföreningen Mums startat den nya organisationen Rainbow Riots. Intäkterna från albumförsäljningen går till att hjälpa hbtq-personer i Uganda och andra länder där deras mänskliga rättigheter kränks.

Projektet har gjorts med stöd från Svenska Institutet och Musikverket.

Kampanj för FN:s Globala Mål!

Som del av en officiell kampanj för FN:s Globala Mål för en mer jämlik värld har Mums ordförande Petter Wallenberg komponerat och producerat singeln ”Equal Rights” i samarbete med den jamaicanske rapparen och gay-aktivisten Mista Majah P. Singeln har redan spelats i TV4 och radio P3 och fått uppmärksamhet över hela världen – bland annat USA, Australien och i Jamaica!

”Equal Rights” är första singeln från albumet Rainbow Riots, som Petter komponerat i samarbete med queera röster från världens farligaste länder för hbtq-personer.

Premiär i radio P3!

Ikväll kl 18 Printhar vår singel Rainbow Riots – ”Equal Rights” premiär i Musikguiden i P3!
”Equal Rights” är ett manifest mot förtryck av hbtq-personer som är komponerad av Petter Wallenberg med den jamaicanska rapparen Mista Majah P på sång.
”Equal Rights” är del av en kampanj för FN:s Globala Mål för hållbar utveckling.

Workshops med HBTQ-flyktingar

3302469192_f41868e969

Trots att Sverige kommit långt kring jämlikhet är det fortfarande svårt för många HBTQ-personer, framförallt de som är nyanlända. Stigmat kring sexuell läggning och/eller könsidentitet kan göra öppenhet till en komplicerad fråga. Många har flytt från diskriminering men stött på detta även på svenska asylboenden och ute i det svenska samhället, vilket leder till fortsatt rädsla kring att vara öppen med sin identitet. Med andra ord så fortsätter osynligheten i det nya landet.

Kulturföreningen Mums och organisationen Rainbow Riots håller därför på och utvecklar ett kreativt projekt som ska ge hbtq-flyktingar nya sätt att delta i kulturlivet. Vi erbjuder workshops i t.ex radioproduktion och skrivande, vilka båda är konstformer som ger en chans att berätta sin historia utan risk att exponeras och ‘avslöjas’. Målet är att på ett kreativt sätt ge röst åt den som annars är nertystad.

Hela våren och sommaren 2017, erbjuder vi gratis workshops som blandar seminarier, kompetensutveckling, kulturutövning och möjlighet att utforska sitt personliga berättande.

Vill du vara med?

Vi söker just nu både handledare, deltagare och volontärer till vårens workshops. Hör av er till oss här: kulturforeningenmums@gmail.com

 —

Workshops anordnas med stöd från Stockholm Stad.

Musikens kraft mot övergrepp

peter-gustafson-omslag

En ny säsong av Bonde Söker Fru har just börjat i TV4. En av programmets tidigare stjärnor är gaybonden Peter G Gustafson som nu sadlat om till artist. Den 7:e november släpptes Peters album Karma på Mums Mums Records i samarbete med Kulturföreningen Mums och föreningen Anhöriga Till Sexuellt Utnyttjade Barn. “Förhoppningsvis kan detta album hjälpa andra” säger Peter. 

Peter G Gustafson har ridit sedan han var sju år, tävlar i ridsport över hela världen och driver egen hästgård utanför Stockholm. Det var som ägare av den sistnämnda som han för några år sedan medverkade i Bonde söker fru som första öppet homosexuell deltagare. Nu är han aktuell med sitt nya album Karma, som släpps i samarbete med Kulturföreningen Mums och föreningen Anhöriga Till Sexuellt Utnyttjade Barn.

På albumet återfinns den uppmärksammade låten ”Bara En Pojke” där Peter naket utforskar sina mörka minnen av övergrepp. Videon gjordes av den omtalade konstnären Makode Linde, och stylades av Rebecka & Fionas stylist Tommie X. Vi fick en pratstund med Peter om hans känslor kring att skapa musik och kultur för att sprida medvetande om svåra frågor.

Hej Peter! Berätta om ditt album Karma!

Jag har varit med om saker som har fällt krokben för mig i livet, men med hjälp av musik bearbetar jag nu detta. Förhoppningsvis kan det här albumet hjälpa andra i samma sits att våga berätta. Alla saker som man inte känner sig bekväm med är övergrepp, vad det än är. Det kan vara både fysiskt och psykiskt. Idag ska ingen behöva må dåligt. Att göra musik av mina upplevelser kändes extremt jobbigt först, men nu är det en lättnad.

Nyligen hade du releasefest och uppträdde på Södra Teatern i Stockholm, där bland annat den legendariska Pianotransan från Kulturföreningen Mums kompade dig. Hur kändes det att framföra materialet live för första gången?

“Bara en pojke” var jobbigare att framföra än vad jag trott men Pianotransan och musikerna som jag uppträdde med gjorde det så bra. De lade ner sån känsla och själ i sin instrumentation så att känslan blev ännu mer påtaglig och på så sätt ännu jobbigare. De andra låtarna är inte fullt så smärtsamma, så det var lättare. Det var jätteskoj att det blev en så bra stämning i lokalen.

Vad tror du folk kände?

Jag tror folk blev chockade. Kristina Adolfsson, före detta chefredaktör på Elle, var där och hon hade ju först varit kritisk, hade nog väntat sig nåt ytligt, gulligt Barbie-aktigt, men det blev ju något helt annat. Lokalen var inredd gulligt i rosa och ponnys och sånt, så man såg en sak men hörde nåt annat. Det var hela min tanke. Jag tror det är styrkan. Folk förväntar sig inte något berörande, utan de tänker: “nu ska vi se vad den här tevebonden kan få till”. Kristina Adolfsson var väldigt generös i sin kritik. Hon sade att senast hon sett en sån bra live-konsert var Peter Lemarc. Hennes ord värmde, det måste jag säga.

Föreningen Anhöriga Till Sexuellt Utnyttjade Barn var där och höll ett jättefint tal. Vi kommer att ha ett fortsatt samarbete, med att samla in pengar och få folk medvetna.

Kan man skapa medvetande med hjälp av kultur?

Ja absolut. Musik väcker alltid känslor. Det finns inte något lättare sätt att nå någon än med musik. Musik kan servera dig en känsla, vilket blir skillnaden mellan musik och andra sätt att förmedla budskap.

Vad är planerna i framtiden?

Detta var grande finale på ett projekt som hållt på i tre år. Jag har gjort något som jag är väldigt stolt över. Kanske det jag är mest stolt över i hela mitt liv. Det skulle vara jättekul om det blir en fortsättning men jag är väldigt nöjd med det som det blivit, att få sjunga inför publik och få höra hur låtarna berört. Jag är väldigt nöjd idag.

Ikväll uppträder Peter G Gustafson på Galleri Magno Art på Sibyllegatan 15 i Stockholm där det är vernissage för en konstutställning med målningar av barn från Föreningen Anhöriga Till Sexuellt Utnyttjade Barn:s sommarläger 2016.