Folkparksturné i sommar!

Vårt teatersällskap Bland drakar och dragqueens nya musikal ”Lilla Jag och Drakarnas drottning” intar scenerna i landets Folkets Hus och Parker i sommar. Musikalen är en unik blandning mellan glamourös dragshow, levande musik och barnteater. Den 8 juni är det turnépremiär i Stockholm, därefter fortsätter resan vidare ut i landet för att genomföra ytterligare 16 föreställningar. Biljetter finns att köpa via www.folketshusochparker.se/lilla-jag-och-drakarnas-drottning

– Idag när dragshow blivit måltavla för hat, så är det viktigare än någonsin att sprida glädje och gemenskap. Vi är oerhört glada över att få åka på turné och besöka så många av landets Folkets Hus och Parker, en folkparksturné är ju det folkligaste som finns! För ett par veckor sedan genomförde vi en provföreställning i Västerås med närmare tvåhundra förskolebarn i publiken, de tuffaste kritiker som finns, och det blev succé. Så den glädjen tar vi med oss på turnén runt om i Sverige och vi hoppas vi ses!, hälsar Petter Wallenberg regissör och manusförfattare av musikalen och grundare av Bland drakar och dragqueens.

Bland drakar och dragqueens nya musikal ”Lilla Jag och Drakarnas drottning” är en unik blandning mellan glamourös dragshow, levande musik och barnteater, och har gjort succé på  Konserthuset Stockholm. Föreställningen är ett spännande äventyr fullt av fartfyllda rörelser, interaktiv dramatik och fantasifull kostym som engagerar både barn och vuxna. I varje steg av handlingen bjuds publiken in att sjunga, dansa och “kliva in” i berättelsen på olika sätt. Här ryms både lekfullhet och ett viktigt budskap om att våga vara den man är.

Musikalen gestaltas av den kända dragshowartisten och skådespelaren  Inga Tvivel (Jan Ericson) till ackompanjemang av pianisten Daniel Englund. Föreställningen är regisserad och skriven av författaren och regissören  Petter Wallenberg.

För barn ca. 3 – 8 år Föreställningen är 30 minuter lång.

Turnéplan
8 juni Bagarmossen, Folkets Hus
13 juli Bohus-Malmön, Malmöns Folkets Hus och Park
15 juli Jönköping, Birkagården Folkets Hus
16 juli Eskilstuna, Kulturhuset Royal
18 juli Örebro, Wadköping (arrangör: Brunnsparken)
19 juli Tumba, Hågelbyparken
23 juli Hargshamn, Folkets Hus
24 juli Gävle, Stadsparken (arrangör: Bomhus Folkets Hus)
25 juli Falun, Lilltorpet 
26 juli
 Borlänge, Folkets Park (arrangör: Borlänge Folkets Hus)
30 juli Kävlinge, Silverforsens Folkets Park
31 juli Lund, SommarLund (i samarbete med Folkets Hus Lund)
1 augusti Malmö, Lindängens amfiteater (arrangör: Motettens Folkets Hus)
2 augusti Malmö, Folkets Park
3 augusti Lomma, Folkets Hus
5 augusti Vetlanda, Folkets Park
6 augusti Nävekvarn, Folkets Park

Föreställningen presenteras av Folkets Hus och Parker i samarbete med Bland drakar och dragqueens.

Regissör och manusförfattare: Petter Wallenberg
Skådespelare och artist: Inga Tvivel (Jan Ericson)
Piano: Daniel Englund

Musikkompositör: Jonas Drejholt och Daniel Englund
Sångtexter: Petter Wallenberg, Jan Ericson, Jonas Drejholt
Föreställningen är framtagen i samarbete med Konserthuset Stockholm och Royal Stockholm Philharmonic Orchestra Academy.

Mer information går att läsa här.

Annons

Guld Disco!

Alla människor ska få skina, blomma ut och känna gemenskap! Men personer med intellektuell och fysisk funktionsnedsättning blir tyvärr ofta uteslutna och osynliggjorda. Det vill vi ändra på!

I lördags arrangerade Kulturföreningen Mums och teatersällskapet Bland drakar och dragqueens därför återigen vårt nya koncept ”Guld Disco”, som är ett disco för funktionsvarierade. Temat var guld och glitter, vilket alla fick tolka precis som de ville. Och vilka discostjärnor som kom och förgyllde kvällen! ✨✨✨

Klädd som en gyllene enhörning, stod vår grundare och regissör Petter Wallenberg och dj:ade discodängor och olika låtar som gästerna önskade sig. Kvällens värdinna var vår dragshowartist Inga Tvivel, klädd som en discoprinsessa helt i guld, som uppträdde och dansade med alla på dansgolvet. I baren serverades färgglada alkoholfria drinkar och det fanns till och med en guldig selfievägg att ta foton mot för att minnas kvällen. Glädjen var total och alla fantastiska gäster verkligen ägde dansgolvet!

Vi tror på att göra det där lilla extra för att skapa magi. Att skapa tillåtande rum där människor kan få ta plats och känna sig värdefulla som de är. Tillsammans kan vi glittra lite extra ihop!

Arrangerades på Telefonfabriken i samarbete med NBV Öst och Fritidsutvecklarna Stockholm. Med stöd från Kulturrådet.

Vi har fått pris!


Vi är stolta att meddela att vår grundare Petter Wallenberg har tilldelats ett pris från The International Lesbian and Gay Cultural Network!

2017 grundade Kulturföreningen MUMS och Wallenberg teaterproduktionen Bland drakar och dragqueens, där kända svenska dragshowartister framför sagor och föreställningar för barn. Sedan dess har den turnerat oavbrutet till bibliotek, skolor, teatrar och dagliga verksamheter i hela Sverige. Teateruppsättningarna använder konstformen dragshow i kombination med litteratur, dramatik, musik och dans, och publiken är barn, unga, vuxna och personer med funktionsvariationer.
Det senaste året har Bland drakar och dragqueens slagit publikrekord på över 150 shower (!) och haft premiär för sin nya föreställning som är skriven och regisserad av Wallenberg, med levande musik spelad av Kungliga Filharmonikernas Orkesterakademi. Föreställningen sålde ut Konserthuset Stockholm hela nio gånger!
Och precis när det verkade som att det inte kunde bli bättre fick Wallenberg det här priset för sitt arbete med Bland drakar och dragqueens. Motivationen lyder:Foto: Peter Knutson

”för att teater – drama, komedi, sång, dans – är bland de mest kraftfulla vapnen mot diskriminering, intolerans, homofobi, tystnad och osynlighet.”

Petter Wallenberg säger:

“Jag vill dela detta fina pris med våra fantastiska skådespelare Inga Tvivel (Jan Ericson), Björta (Björn Törnblom) och Tant Henrik (Henrik Johansson), för att de är så fantastiska, begåvade och briljanta. Utan er skulle detta inte vara möjligt! Och till alla fina människor som fortsätter att ge oss sitt stöd och kärlek säger jag: Tack från hela mitt hjärta! 💕

Foto av fantastiska Peter Knutson

Premiär för vårt nya koncept Guld Disco!

Att gå på disco är förknippat med frihet, självständighet och glädje. Alla människor behöver få släppa vardagens bekymmer för en kväll. Men för personer med funktionsvariationer finns ofta inte den möjligheten. Det vill vi ändra på!

Därför lanserar vi nu vårt nya koncept – en discofest för unga och vuxna med intellektuella funktionsvariationer. Och inte vilket disco som helst utan Guld Disco – med tema guld och glitter!

Alla gäster får komma klädda i något i guld eller glitter. Det kan vara allt ifrån ett litet smycke till en keps eller varför inte en hel dräkt. Alla får tolka temat som de vill!

Under kvällen blir det fullt ös på dansgolvet! Teatersällskapet Bland drakar och dragqueens grundare och regissör Petter Wallenberg dj’ar den bästa discomusiken och vår glittriga dragartist Inga Tvivel uppträder och håller i en rolig dansworkshop!

Det blir även social ”speeddejting” så att alla gäster får chans att prata med varandra och hitta nya vänner. Det kommer också finnas en selfievägg och försäljning av fika och alkoholfria drinkar. Vi vill skapa en glittrande och minnesvärd discokväll, för en målgrupp som inte ofta bjuds in till fest. Tillsammans kan vi glittra lite extra!

Välkommen på Guld Disco i Rågsveds folkets hus i Stockholm lördag 17 december! Tid: Kl.18.00-21.30

För mer info ring 072-238 87 01 eller melja till sara.brannas@nbv.se

Succé på Stockholm Pride!

Hela våren har vi arrangerat workshops där hbtq-ungdomar utforskar konstformen dragshow genom kreativa och lekfulla övningar. Igår utmynnade det i att vi arrangerade ett stort evenemang under Stockholm Pride, där den kända dragshowartisten Inga Tvivel från vår produktion Bland drakar och dragqueens och vår grundare och regissör Petter Wallenberg bjöd in allmänheten att testa dragshow. Det blev succé!

Under två timmar blev det glittrigt samskapande, lek och förvandling med en härlig blandning av ungdomar och vuxna med olika åldrar, könstillhörigheter och funktionsförmågor. Deltagarna fick hitta på sina artistnamn, mima, dansa och lära sig massa knep om scenkläder och smink och alla kunde vara med på det sätt som passade dem. Flera modiga deltagare fick testa fantasifulla färgsprakande utstyrslar på scen och som avslutning samskapade vi en gemensam mass-dragshow där varenda deltagare var med och dansade, catwalkade och visade världen att alla människor kan låta sin fantasi blomma ut och skina som stjärnor.

Stort tack till alla fina deltagare! Happy Pride!

Arrangerades med stöd från Stockholms stad.

Underklädesfesten om 1 vecka!

Idag är det en vecka kvar tills vår fest Underklädesfestenåterkommer efter tre års uppehåll pga pandemin! Peppen är total! 🎉🎉🥳🥳🥳

Underklädesfesten är den enda i sitt slag i hela världen, och har sedan starten 2008 blivit en legendarisk happening där alla könsidentiteter, kroppar och åldrar slår klackarna i taket iklädda endast underkläderna.

Många undrar om det går att köpa förköpsbiljetter och svaret är som alltid: nej det går tyvärr inte. Det som gäller är istället att vara på plats så tidigt som möjligt för att garanterat komma in – och då menar vi tidigt, gärna innan dörrarna slår upp kl 21! 😀😀

Det tillhör inte ovanligheterna att en kö av halvnakna människor ringlar sig nerför gatan en timme innan vi öppnar. Det innebär också att det till skillnad från andra tillställningar brukar bli fullt ös och megaparty direkt! 😀

Vi ses om en vecka! 🥳🥳🥳

​Mer info här:

Arrangeras med stöd från Stockholms stad.

Workshop på Stockholm Pride!

Fredag 5 augusti arrangerar vi en drag workshop på Stockholm Pride 2022

Under workshopen får man chans att genom pyssel, kreativa och lekfulla övningar prova på att utforska konstformen dragshow tillsammans med den kända dragshowartisten Inga Tvivel från vår produktion Bland drakar och dragqueens!

Workshopen inleds med att Inga uppträder. Sedan får deltagarna vägledning, knep och tips för att att skapa egna artistnamn, kostymer, testa smink, peruker, att gå i klackar m.m. Workshopen avslutas med ett gemensamt uppträdande som artisten och deltagarna tar fram tillsammans. 

Workshopen är öppen för alla, både ungdomar och vuxna, oavsett könstillhörighet, könsuttryck, ålder eller funktionsförmåga. Det blir en möjlighet till samskapande, lek och förvandling utifrån deltagarnas egna perspektiv och samtidigt en chans att lära sig massa knep och trick från konstformen dragshow, som vi mer än gärna delar med oss av. 

Dragshow i vår tappning är en konstform som använder visuellt överdåd och färgsprakande uttryck för att visa att alla människor kan blomma ut. Alla uttryck är välkomna. Det är den personliga fantasin som står i centrum!

Vi ses i Pride House!

Mer info finns här: 

Arrangeras med stöd från Stockholms stad

Utsedd till Årets folkbildare av Stockholms stad!

Kulturföreningen Mums grundare och konstnärlige ledare Petter Wallenberg har vunnit Stockholms stads pris som Årets folkbildare 2022🙂

Juryns motivering:

“Petter gör genom sitt arbete med Bland drakar & dragqueens en stor insats för folkbildningen i Stockholm. Främst genom verksamheten där kända svenska dragshowartister högläser lättlästa klassiker för personer med funktionsvariationer. På ett lekfullt sätt hittar han nya vägar att göra litteratur mer lättillgänglig för alla människor och bidrar på så sätt även till nya perspektiv i den litterära världen. Petter driver också studiecirklar för unga HBTQI-personer i Stockholmsområdet. Genom dessa olika folkbildningsinsatser bidrar Petter till en mångfald och bredd både inom folkbildningsvärlden och i kulturlivet i Stockholm.”

Foto: Olav Holten

Se filmen från vår succé på Konserthuset!

Titta hur underbart det var på succépremiären av vår nya musiksaga ”Bland drakar och dragqueens” för barn på Konserthuset Stockholm! 😀

Föreställningen gestaltas av den kända dragshowartisten och skådespelaren Inga Tvivel (Jan Ericson) med manus och regi av Bland drakar och dragqueens grundare, konstnären och författaren Petter Wallenberg.

Med en unik mix av barnteater, dragshow och levande musik ryms här både lekfullhet och ett viktigt budskap om att få var den man är. 💕💖

Nu går det att boka Bland drakar och dragqueens musiksaga i hela Sverige! Hör av er till info@blanddrakarochdragqueens.se

Arrangerades med stöd från Musikverket och Stockholms stad

QX skriver om vårt event!

Sveriges största regnbågsmedia QX skriver om återuppståndelsen av vår klubbkväll Mums Mums 15 april i Bar Brooklyn, Stockholm:

”Klassiska klubben Mums Mums återuppstår för en natt, Långfredagen den 15 april. Under Petter Wallenbergs ledning blir det fri entré, musikquiz, uppträdanden och dansgolv.

Mums Mums grundades för nästan 14 år sedan och har skapat sig ett namn som en av Sveriges mest älskade alternativa queerklubbar. Konstnären, dj:n, aktivisten och artisten Petter Wallenberg, mixar experimentell queerkultur, dragshow och klassisk housemusik i en härlig röra och resultatet är en queer klubb öppen för alla.

Under långfredagen den 15 april återuppstår Mums Mums för en natt, på Bar Brooklyn på Hornstull Strand. Kvällen innehåller musikquiz, dragshow, house och Pianotransan.
– Pandemin har gjort att vi alla behöver få leva upp och återuppstå ur mörkret! Det är viktigare än någonsin just nu när situationen är som den är i världen. Om så bara för en natt så ska vi släppa loss ljuset och kärleken, hälsar Petter Wallenberg.

Musikquizet är en dragshow med påsktema och levande musik framförd av artisten Inga tvivel som ställer frågor till publiken genom sånger, uppträdanden och klädombyten.
– Den som vinner kommer att krönas till Stockholms Jesus 2022 och de fina priserna kommer vara precis allt en sann Kristus-gestalt kan tänkas behöva, berättar Petter Wallenberg.

Därefter intas dj-båset av Petter WallenbergLucky Slut Bonita och lostboy som spelar klassisk house med euforiska pianoslingor och vrålande divor fram till 03:00!
– Det blir musik från tiden när house var svart, gay och trodde på fred på jorden, avslutar Petter.”

Läs artikeln här:

Mums Mums i Bar Brooklyn

Fredag 15 april

Hornstull strand 4

19:30 – 03:00

Arrangeras med stöd från Stockholms stad

Mums Mums tillbaka för en kväll!

Vårt kulturarrangemang Mums Mums har blivit en av Sveriges mest älskade alternativa queerklubbar. Den grundades för snart 14 år sedan av konstnären och artisten Petter Wallenberg, och har genom åren blivit en populär mötesplats för experimentell queerkultur, dragshow och klassisk housemusik. Mums Mums är queer men öppet för alla!

För första gången sedan pandemin, återuppstår nu Mums Mums för endast en natt, på långfredagen 15 april på Bar Brooklyn på Hornstull Strand. Kvällen till ära blir det påskspecial med musikquiz, dragshow och housemusik från tiden när house var svart, gay och trodde på fred på jorden!

Se till att komma tidigt för redan kl 19:30 brakar kvällen loss med musikquizet, som inte är något vanligt sådant, utan en dragshow med påsktema och levande musik. Den framförs av artisten Inga Tvivel som ställer frågor till publiken genom sånger, uppträdanden och klädombyten. Den lycklige vinnaren kommer sedan att krönas till Stockholms Jesus 2022 och de fina priserna kommer vara precis allt en sann Kristus-gestalt kan tänkas behöva!

Direkt efter quizet intas båset av klubbens DJ:s Petter Wallenberg, Lucky Slut Bonita och lostboy som spelar klassisk house med euforiska pianoslingor och vrålande divor fram till 03:00!

Dessutom är det fri entré!

Som vi har längtat efter att få komma tillbaka och sprida glädje med Mums Mums igen!” säger Petter Wallenberg. “Pandemin har gjort att vi alla behöver få leva upp och återuppstå ur mörkret! Det är viktigare än någonsin just nu när situationen är som den är i världen. Om så bara för en natt så ska vi släppa loss ljuset och kärleken!”

19:30: Musikquiz, live med Inga Tvivel

DJ:s: 

Petter Wallenberg

Lucky Slut Bonita

lostboy

Här finns mer info:

Med stöd från Stockholms stad

Vill du vara med i vårt nya projekt?

Vi har ett nytt roligt projekt på gång, och för första gången bjuder vi in allmänheten att vara med och skapa det! 

Tycker du om att skriva?

Är du intresserad av litteratur?

Vill du vara med och ta fram texten till vår produktion Bland drakar och dragqueens nya sagostund?

Då är vårt nya projekt ”Glitteratur” något för dig! 

Tillsammans med studieförbundet NBV Öst håller Bland drakar och dragqueens i studiecirklar i konsten att skriva lättläst svenska. Med utgångspunkt i litterära klassiker kommer du genom lekfulla övningar, spännande möten och expertråd hitta vägar för att göra text mer lättillgänglig.

Studiecirkeln kommer avslutas med en glittrande högläsning inför publik av gruppens nya lättlästa klassiker. Uppläst och framförd av Bland drakar och dragqueens!

Det är kostnadsfritt att delta i studiecirkeln!

För frågor och anmälan maila Sara Brannäs på Studieförbundet NBV:  sara.brannas@nbv.se 

Mer info här:

Genomförs med stöd från Vinnova

Succépremiär på Konserthuset!

Wow! Efter många månaders arbete med manus, kostym, nyskriven musik, klassisk musik och konstmusik, har vår nya musiksagoföreställning Bland drakar och dragqueens nu haft premiär på Konserthuset Stockholm!

Vår grundare Petter Wallenberg regisserade och skrev manus och skådespelaren och dragshowartisten Inga Tvivel (Jan Ericson) framförde föreställningen med dramatik, dans och sång ackompanjerad av klassiska musikerna från de Kungliga Filharmonikernas Orkesterakademi. Det blev en fantastisk succé och början på något nytt och stort!

QX skriver om succépremiären och det kan ni läsa här:

Föreställningen genomfördes med stöd från Musikverket och Stockholms stad

Premiär för vår nya föreställning på Konserthuset!

Vår prisbelönta scenkonstproduktion Bland drakar och dragqueens där kända svenska dragartister läser sagor för barn har turnerat landet runt i fem år. Nu flyttar den för första gången in i Konserthuset Stockholm och förvandlas till en nyskriven konsertsaga med klassiska musiker från hela Europa!

Regissören, författaren och konstnären Petter Wallenberg om föreställningen:”Det här är världspremiär för vår konsertsaga i samarbete med Konserthuset! Det här är dessutom vår egenskrivna originalberättelse med egenskrivna låtar, till skillnad från våra ordinarie sagostunder. Föreställningen handlar om något som alla som är, eller har var varit barn, kan känna igen; att först känna sig liten och rädd för att sedan upptäcka sin styrka och våga ta plats i världen! Det kommer bli ett spännande, färgsprakande och musikaliskt äventyr bland drakar och dragqueens!”


Bland drakar och dragqueens – där kända dragartister läser sagor för barn – har blivit mycket populär. Sedan premiärsäsongen på Stadsbiblioteket i Stockholm 2017 har föreställningen turnerat landet runt och mött tusentals barn på bibliotek, teatrar, skolor och förskolor – till och med gästat Brooklyn Library i New York. Tongivande personer som Jonas Gardell och Camilla Thulin har hyllat produktionen, som även vunnit Pelle Svanslös Våga vara snäll-pris samt utnämnts till ”Läsande Förebilder” av BonnierförlagenLäsrörelsen och Berättarministeriet

Hundratals minnesvärda möten uppstår när barn möter dragshowartister. Världen vidgas och allt känns möjligt. Som en flicka uttryckte det vid en sagostund på ett bibliotek: ”Eftersom du får vara prinsessa får jag vara enhörning. Jag har förstått det nu.””Jag hade önskat att det fanns något sånt här när jag var liten”, säger regissören, författaren och konstnären Petter Wallenberg. ”Det är ett livsbejakande sätt att visa barn att man får vara som man vill!”

Efter att ha turnerat landet runt i fem år flyttar nu Bland drakar och dragqueens för första gången in i Konserthuset Stockholm där den förvandlas till en nyskriven konsertsaga med klassiska musiker från hela Europa.Det blir ett nytt färgsprakande möte mellan dragshow, barnteater och levande musik, under fyra föreställningar i februari 2022. Föreställningen framförs med fantasifull kostym, spännande dramatik, medryckande sång och dans av dragshowartisten Inga Tvivel (Jan Ericson). Genom hela showen spelas musikstycken av klassiska tonsättare, nyskrivna sånger och ljudliga utflykter av Kungliga Filharmonikernas Orkesterakademis träblåskvintett.

Bland drakar och dragqueens på Konserthuset Stockholm
Regi och manus: Petter Wallenberg

Skådespelare och manus: Inga Tvivel (Jan Ericson)

Musiker: Kungliga Filharmonikernas Orkesterakademis träblåsensembleSpellängd: 30 minuter.

Ålder: 3-5 år
Speltillfällen på Konserthuset Stockholm vår 2022:
Fredag 25 februari 2022 kl 09.30Fredag 25 februari 2022 kl 11.00Lördag 26 februari 2022 kl 11.30 Lördag 26 februari 2022 kl 13.00
Mer info här:https://www.konserthuset.se/om-oss/lyssna/lyssna-lasning/bland-drakar-och-dragqueens/

Med stöd från Musikverket och Stockholm stad.

Metodmaterial: Universell normkreativ pedagogik

Dagens svenska skola är ofta exkluderande för barn med kognitiva och intellektuella funktionsvariationer och NPF-diagnoser. Detta erbjuder vi nu en lösning till. Vi har utvecklat nya normkreativa universella pedagogiska verktyg som optimerar lärandet för alla, oavsett funktionsförmåga. Verktygen har tagits fram i samarbete med Sjöängskolan, en grundskola, och Kung Saga Gymnasium och NTI Handelsgymnasiet, två gymnasier för elever med och utan funktionsvariationer. Varje verktyg tillhandahåller nyskapande metoder för alla elever att lära sig utifrån sina egna förutsättningar, istället för att fastna i sina utmaningar.

Människor lär sig allra bäst när det är lustfyllt. Därför utgår verktygen från ungas intressen idag, t.ex. emojis, mobiltelefoner, sociala medier, influencers, film och godis, vilket blir ett nyskapande sätt för skolan att komma in i elevernas värld. Övningarna blir befriande efter ”tunga” skolövningar och främjar fantasi och delaktighet, förmedlar kunskap, utvecklar språket och tränar koncentrationen. Samtidigt stärker de kommunikation, samarbetsförmåga och samhörighet, vilket leder till ökad inkludering och minskad social exkludering. Barn som lär sig och leker tillsammans kommer att växa upp med mer acceptans för olikheter. Genom att fokusera på våra likheter istället för det som skiljer oss åt byggs ökad förståelse och social samhörighet. Kommunikation är allmänmänskligt. Alla vill göra sig förstådda.

Vi har samlat alla verktyg i det nya metodmaterialet ”Universell normkreativ pedagogik”. Materialet är enkelt att använda med olika målgrupper, oavsett funktionsförmågor. Det innehåller övningar, instruktioner, dokumentation, reflektioner från lärare och elever m.m för att hjälpa fler att utforma egna lärandesituationer med universellt utformad normkreativ pedagogik. Metodmaterialet har testats och utvärderats av målgrupperna, och varit mycket uppskattat. Som Tomas 8 år, på Sjöängsskolan uttryckte det: ”Årets roligaste uppgift var att få rita egna smajlis” (smileys).

Här kan du ladda ner materialet helt gratis!

Initiativtagare/projektledare:

Petter Wallenberg

Kulturentreprenör, författare, innovatör inom mänskliga rättigheter och ordförande i Kulturföreningen MUMS, Stockholm

Med finansiering från Vinnova

Scenkonst-workshops!

Hela hösten har vi och vår produktion Bland drakar och dragqueens arrangerat kreativa scenkonst-workshops med ungdomar med funktionsvariationer på ungdomsgården Träffstugan i Stockholm! Igår var det stor avslutningsfest och deltagarna visade upp sina fina kreationer och ”looks” och uppträdde med olika nummer. Dessutom uppträdde även vår sagodrottning Inga Tvivel. Det blev en kanonkväll!

Genomfördes med stöd från Stockholm stad.

Kreativa workshops!

Hela hösten arrangerar vi och vår produktion Bland drakar och dragqueens kreativa workshops tillsammans med Träffstugan, en verksamhet för ungdomar med funktionsvariationer!

Det är en blandning mellan underhållning, samskapande och kreativt utforskande och alla kan vara med på den nivå som passar dem.

Med hjälp av fantasifulla aktiviteter kan även den som kanske inte vill klä ut sig delta. Det är den personliga fantasin som står i centrum. Äntligen kan alla få skina och låta sin fantasi blomma ut!

Projektet genomförs med stöd från Stockholm stad.

Kreativa workshops för personer med funktionsvariationer!

Alla människor behöver få skina. Men många personer med funktionsvariationer känner sig osynliga. Det glöms bort att de också har behov av att uttrycka sig, ta plats och synas. Att få sticka ut på ett vackert sätt genom att visa världen vad man kan. Det vill vi ändra på. 

Därför har vi skapat nya kreativa workshops för personer med funktionsvariationer. Vi vill ge fler chansen att uttrycka sin personliga stil oavsett ålder, bakgrund och funktion. Målet är att visa att alla människor är vackra och har rätten att leva sitt liv utifrån egna behov, drömmar och önskningar. 

På bilden ser ni vår dragartist Inga Tvivel under skapandet av en workshop i Träffstugan i Sköndal, en ungdomsgård för unga med funktionsvariationer. 

Med stöd från Stockholm stad.

Universellt utformad pedagogik

Dagens svenska skola är ofta exkluderande för barn med kognitiva och intellektuella funktionsvariationer och NPF-diagnoser. Detta vill vi erbjuda en lösning till.

Tillsammans med elever med och utan funktionsvariationer, pedagoger och lärare från två gymnasieskolor och en grundskola ska vi ta fram en ny uppsättning universella pedagogiska verktyg som optimerar lärandet för alla barn.

Eleverna som deltar i projektet tillhör generationen som främst kommunicerar med smartphones och emojis, ett visuellt fenomen som är nära målgruppens verklighet och ligger i tiden. Med utgångspunkt i emojis håller vi därför tillsammans med elevgrupper från alla tre skolor på att ta fram specialproducerad visuell kommunikation för att utveckla ett innovativt sätt att tydliggöra information i lärandemiljöer, utifrån elevernas egna referensramar. Resultatet ska bli universellt utformade pedagogiska verktyg som alla kan förstå, oavsett funktionsförmåga.

På bilden ser ni emojis som eleverna i Sjöängskolan skapat.

Projektet genomförs med stöd från Vinnova

Sagostunder för barn med specialbehov

Alla barn borde få uppleva sagor och magi. Men för barn med kognitiva funktionsvariationer kan det vara svårt. Vissa är känsliga för starkt ljus och högt ljud, medan andra har svårt att vara i stora grupper. Det kan bli lätt att känna sig utanför. Men det ska inte behöva vara så.  

Vårt projekt ”Bland drakar och dragqueens” utvecklar därför hela tiden nya metoder för att utöka inkluderingen för fler barn. Med hjälp av leksaker, såpbubblor och känselupplevelser som t.ex discokulor blir det lättare för alla barn att vara delaktiga. Det viktigaste är att skapa en icke-dömande miljö där det är ok att vara annorlunda och alla kan vara med på sitt eget sätt.  

Den här lilla filmen är från innan pandemin bröt ut och visar vårt samarbete med föreningen Little Echoes för barn med specialbehov. Vi längtar tills allt öppnar upp igen så vi får fortsätta arbetet för att skapa magi för alla barn.

Det är bara att höra av er om ni är intresserade av att boka en sagostund. Vi kan göra specialanpassningar för de flesta behov eller önskemål, stora som små.

Med stöd från Kulturrådet

Ny sagostund online!

Nu är det premiär för vår nya digitala sagostund ”Bland drakar och dragqueens Online”! Denna gång är det Tant Henrik som läser Enhörningen och regnbågsbajset av Emma Adams som getts ut av Lind & Co🦄🦄

Producerad med stöd från Kulturrådet

Se här:

Lättlästa klassiker!

Nu kan ni se vår nya satsning ”Bland drakar och dragqueens Lättlästa klassiker!”

Det här är en helt ny typ av sagostund som finns online så att alla kan se den. Som namnet antyder går den ut på att våra dragshow-artister läser klassisk litteratur. Högläsningen är utformad på lätt svenska så att alla kan förstå, yngre som äldre, med eller utan intellektuella funktionsvariationer. Nu kan alla uppleva litteratur på ett lättillgängligt sätt genom våra tolkningar av kända romaner i glamourös tappning.

Först ut är klassikern Fantomen på operan som läses högt av vår sagodrottning Tant Henrik!

Genomförs med stöd från Kulturrådet och Stockholm stad

Nominerade till pris på QX-galan!

Detta är så kul! Vi har nu fått reda på att vårt projekt Bland drakar & dragqueens är officiellt nominerat till Årets Keep Up The Good Work-pris på Qx-galan!

Vi skulle bli jätteglada om ni ville rösta på oss!

För att rösta på oss, gå in på denna länk:

Man behöver inte rösta i de andra kategorierna, utan kan hoppa över dem.

Glöm inte att bekräfta din röst med ett sms efteråt. Stort tack!

God jul på er alla!

Nominera oss till QX-Galan!

Nu kan man nominera sin favorit till att vinna pris på årets QX-gala! 🎉

Ifall du vill nominera vårt projekt Bland drakar och dragqueens och dess grundare och regissör Petter Wallenberg hade vi varit mer än tacksamma! ❤️❤️

I sånt fall följer du länken och skriver in ”Petter Wallenberg + Bland drakar och Dragqueens” i kategorin årets ”Keep up the good work”! https://www.qx.se/…/dags-att-nominera-dina-favoriter…/

Lätt som en plätt! Man kan nominera hur många gånger man vill.😊😊

Vi håller tummarna och tackar er alla på förhand! 💎

Vi har vunnit pris!

Det är med stort glädjerus och stolthet vi kan berätta att vårt projekt ”Bland drakar och dragqueens” har vunnit 2020 års Pelle Svanslös Våga Vara Snäll-stipendium

Juryns motivering lyder:

I Kulturföreningen Mums projekt ”Bland drakar och dragqueens” möts dragshowens glittrande könsöverskridande och sagornas fantasivärld. Det blir ett kraftfullt möte som visar att alla människor är lika mycket värda och en interaktion mellan barn och normbrytande sagoberättare som på ett konkret sätt lär barnen att respektera olikheter.”

Utnämnda av Bonnier!

Vårt projekt ”Bland drakar och dragqueens” där kända svenska dragqueens läser sagor för barn har lyfts fram av Bonnierförlagen, Läsrörelsen och Berättarministeriet, i initiativet ”Läsande Förebilder” som synliggör läsfrämjande initiativ som hittat nyckeln till hur man skapar läslust och läs-sug! Ni kan läsa Bonniers intervju med vår sagodrottning Inga Tvivel här:

Reportage i SVT!

När vårt projekt ”Bland drakar och Dragqueens” hade sagostund på Östgötateatern i Norrköping kom SVT förbi!

I detta reportage kan ni se när alla barn kom i sina finaste favoritkläder och lyssnade på vår sagodrottning Tant-Henrik när han läste bl.a nya snackissagan Enhörningen och regnbågsbajset. Kolla här:

Inkluderande dragshow workshop!

Alla människor behöver få skina. Men för många med funktionsvariationer är det lätt att känna sig osynliga. Det vill vi ändra på.

Därför håller vi på och utvecklar vårt projekt ”Bland drakar och dragqueens” för att inkludera fler målgrupper. Under hela hösten håller vi i kreativa workshops med Kung Saga Gymnasium – en estetisk särskola för ungdomar med olika typer av funktionsvariationer.

Under vägledning av vår dragartist Tant-Henrik får eleverna prova på olika sceniska uttryck som förknippas med konstformen drag, t.ex att mima, catwalka och klä ut och förvandla sig till en fantasifigur. Dragshow i vår tappning handlar om att leka med olika uttryck precis som man vill. Det finns inga rätt och fel, utan enbart den egna fantasin sätter gränsen.

Första workshopen är avklarad och det behövs bara ett ord för att beskriva den – succé! ❤️❤️❤️❤️❤️

Projektet genomförs med stöd från Arvsfonden.

Sverigeturné hösten 2020!

Drakar-Dragqueens-Facebook-Portrait-2020Nu har vi gått ut med vår produktion ”Bland drakar och dragqueens” fullspäckade svenska turnéschema för hösten 2020!

Om du inte hittar din stad på listan får du gärna höra av dig till ditt lokala bibliotek, kulturhus, förskola, teater, museum, mässa eller valfri plats och be dem boka oss. 💓

Turnén produceras med stöd från Kulturrådet.

Stockholms stadsbibliotek 27/9!

Drakar & Dragqueens_2020-09_affisch

Efter att vi tvingats ställa in vårt projekt ”Bland drakar och dragqueens besök på Stockholms stadsbibliotek våras till följd av pandemin är det nu äntligen dags den 27/9!

”Bland drakar och dragqueens” stora Sverigeturné kommer hem till huvudstaden och platsen där vi först började ! Dagen till ära blir det inte bara en sagodrottning utan två och dessutom hela fyra sagostunder. Det blir en heldag av färgsprakande sagor, glitter och magi!

Skynda er att boka plats innan de ryker!

Bokning görs direkt via bibliotekets hemsida: 

Turnén genomförs med stöd från Kulturrådet

Skrivarworkshop med RFSL!

Pippi i rullstolBarn som på olika sätt avviker från normen saknar ofta förebilder. I barnböcker ser de sällan någon som liknar dem, vilket kan skapa isolering och utanförskap. För att hitta nya inspirerande lösningar till denna utmaning har vi därför samarbetat med RFSL Stockholm:s ”Jag är berättaren”;  en skrivargrupp bestående av hbtq-personer med funktionsvariationer. Tillsammans testade vi olika övningar där gruppen fick spåna fram idéer till den saga de själva saknade som barn. 💓

Under övningarna efterlyste deltagarna att kunna spegla sig i sagorna. Därför arbetade vi fram ett nytt sagotema, som handlade om att känna sig utanför men om att till slut övervinna alla hinder genom att inse sin egen styrka, och därmed vända utanförskapet till en superkraft. Ett sagotema där även karaktärer i berättelser kan vara regnbågspersoner, ha funktionsvariationer och samtidigt vara superhjältar – som om Pippi Långstrump satt i rullstol. 💓

Sagoövningarna resulterade i både text och illustrationer, bl.a ovannämnda Pippi i rullstol och en bild av regnbågskärlek som deltagaren Revar från RFSL:s ”Jag är berättaren” gjort. Revar förklarar: ”Det ska finnas mer regnbågsland i sagor och i verkligheten”  💓

Projektet genomfördes med stöd från Arvsfonden

Drag workshop med ungdomar med funktionsvariationer!

”Det känns som glädje, det känns som kärlek.”

Så säger Tess som är med i Riksförbundet FUB:s grupp ”Volymen på Max” för ungdomar med funktionsvariationer. Hon var en av deltagarna när vi och vårt projekt ”Bland drakar och dragqueens” nyligen höll i en ny workshop om konstformen dragshow. 

Under vägledning från vår glittrande dragartist Inga Tvivel fick deltagarna botanisera bland glitter och lösögonfransar och utforska drag som kreativt uttrycksmedel. Det hela avslutades med att alla fick visa upp sig i sina fantasikreationer. Det blev en stor succé. 

Alla människor behöver få känna sig värdefulla, få en chans att skina. Som Tess förklarar:

”Det blir ett bättre samhälle, inkluderande för allt och alla oavsett om man har någon läggning eller funktionsvariation.” 

Här kan ni själva se vårt lilla minne från denna fina dag.

Projektet genomförs med stöd från Arvsfonden.

Sagostund med ”Bland drakar & dragqueens” online!

Bland drakar och dragqueens” heter vårt succéprojekt där några av landets mest erkända dragartister läser sagor för barn. På grund av rådande kris har vi blivit tvungna att ställa in många sagostunder, vilket såklart gjort många besvikna. Därför lanserar vi nu ”Bland drakar och dragqueens – online”. Nu kan alla njuta av våra nya digitala sagostunder hemifrån!

Först ut är vår sagodrottning Inga Tvivel som läser boken Odd är ett ägg av Lisa Aisato. ❤ ❤ ❤

Producerad med stöd från Arvsfonden

 

TV4:s inslag om vår coronainsats!

Skärmavbild 2020-04-03 kl. 15.39.07

”Drag queens lär barnen tvätta händerna”

TV4 gjorde ett inslag om vårt projekt Bland drakar och dragqueens och vår insats under coronakrisen.

I dessa sjukdomstider är det jätteviktigt att tvätta händerna ordentligt. För att de ska bli riktigt rena ska tvättningen ta ungefär lika lång tid som det tar att sjunga sången Blinka lilla stjärna. När vår sagodrottning Tant Henrik kom till Örebro visade de duktiga barnen hur det ska gå till! ❤️

Se klippet här:

Bland drakar och dragqueens vårturné 2020!

 

Bland-Drakar-och-dragqueens-2020---FB-1920x1080Vårt projekt ”Bland drakar och dragqueens”  där svenska dragartister läser sagor för barn går från styrka till styrka. Nu ger vi oss ut på vårturné över hela landet, från Rosengård i söder till Nordmaling i norr, och här nedan finner ni alla datum!

Om du inte ser din stad på listan så får du gärna kontakta ditt lokala bibliotek eller annan valfri lokal och be dem kontakta oss!

SVERIGETURNÉ VÅR 2020

JANUARI

24/1 – Akalla Grundskola, Stockholm

FEBRUARI

2/2 – Kumla bibliotek

6/2 – Vaggeryds bibliotek

7/2 – Värnamo stadsbibliotek

8/2 – Ljungby bibliotek

14/2 – Nordmalings bibliotek

18/2 – Kulturhuset Multeum, Strängnäs

18/2 – Mariefreds bibliotek

MARS

17/3 – Rosta förskolor, Örebro

21/3 – Rimbo bibliotek

24/3 – Rosta förskolor, Örebro

25/3 – Rosengårdsskolan, Malmö

29/3 – Stockholms stadsbibliotek

30/3 – Arlövs bibliotek

31/3 – Arlövs bibliotek

APRIL

1/4 – Arlövs bibliotek

4/4 – Östhammars stadsbibliotek

6/4 – Laholms bibliotek

17/4 – Borlänge bibliotek

18/4 – Södertälje stadsbibliotek

MAJ

9/5 – Skoklosters slott

JUNI

6/6 – Rålambshovparken, Stockholm

Mer info finns på hemsidan:

Arrangeras med stöd från Kulturrådet

Mums Mums tillbaka 11:e okt!

Mums Mums ny flyer

11:e okt: Sveriges mest älskade alternativa queerklubb Mums Mums är tillbaka!

I en tid när många av Stockholms gayställen stänger återuppstår en av stadens mest legendariska queerklubbar – Mums Mums! Med start den 11:e oktober kommer vår klubb Mums Mums tillbaka som ”pop up”-klubb i Bar Brooklyn en gång i halvåret!

Skapad av konstnären och musikern Petter Wallenberg, på Mums Mums samlas den finaste blandningen av könsöverskridare, klubbkids, kulturmaffia och alla som älskar konstnärlig dragshow och experimentell queerkultur. Mums Mums är queer men öppet för alla!

Mums Mums är också den enda klubben i Sverige som spelar klassisk piano house från tiden när housemusiken var svart, gay och trodde på fred på jorden!

På premiären den 11:e oktober uppträder Mums Mums legendariska dragsångerska Pianotransan och hennes kör The Pips med live-tolkningar av ikoniska James Bond-låtar från Shirley Bassey till Gladys Knight!

Senare på kvällen blir det mer barnförbjuden underhållning med Mums Mums legendariska stjärna Discokuken som introducerar nya stjärnskottet Disco Butt i en striptease i gränslandet mellan performance art och pure trash!

Peace, love and piano house!

LIVE:

Pianotransan & The Pips

Discokuken & Disco Butt

DJ:s: 

Petter Wallenberg

Carnita Molida och Shade Bornbitter 

Lucky Slut Bonita

VÄRDINNA:

Inga Tvivel

Mer info här:

Rainbow Riots Festival 2019!

Rainbow Riots FestivalEfter över 150 års kriminalisering är nu alla indier fria att älska, sedan den brittiska koloniallagen mot samkönade relationer avskaffades i Indien för nästan ett år sedan. Det är en tid av frigörelse för landets hbtq-personer, och mitt i händelsernas centrum befinner sig den internationella hbtq-organisationen Rainbow Riots. Sedan två år tillbaka har Rainbow Riots’ grundare, den svenske artisten och aktivisten Petter Wallenberg, varit i Bombay och skapat det nya albumet ”Rainbow Riots India” i samarbete med Indiens första öppet queera sångare och dansare. Projektet har uppmärksammats över hela Indien där medierna utnämnt första singeln ”Love is Love” till Indiens första Pride-låt.

Under Rainbow Riots Festival 2019 kommer det indiska teamet av samarbetspartners till Sverige: Sushant Divgikar, Indiens första gaykändis och dragqueen, medlemmar ur Dancing Queens, Indiens första dansgrupp som är del av det uråldriga indiska trans-community som anses ha gudomliga krafter och Tropical Marca, Indiens första queer-rappare.

Lördag 3:e augusti får ni chansen att se projektet på stora scenen under Stockholm Pride där Wallenberg och hans indiska samarbetspartners uppträder med musikmaterialet LIVE, vilket blir första gången indiska artister någonsin uppträtt på en internationell Pride-scen. Fredag 2:a augusti får ni en chans att möta gruppen under ett seminarium i Pride House och ett event i samarbete med Indian Street Food & Co där ni kan få reda på mer om arbetet med Rainbow Riots India men också om hur det är att leva som hbtq-personer i världens folkrikaste land där samkönad kärlek just blivit lagligt. 

”När jag kom till Indien första gången för två år sedan var det fortfarande olagligt att vara gay. Sedan dess har en revolution startat. Kom och möt pionjärerna från Indiens regnbågsrevolution” säger Petter Wallenberg.

Rainbow Riots Festival 2019:

Fredag 2 Aug:

Seminarium om Rainbow Riots India in Pride House

Tid: 12:00 – 12:45

Adress: Ringvägen 98, 118 60 Stockholm

Fredag 2 Aug:

Rainbow Riots India launch at Indian Street Food & Co

Tid: 16:00 – 18:00

Adress: Indian Street Food & Co, Karlbergsvägen 43, 113 37 Stockholm

OSA senaset 30:e juli till: contact@rainbowriots.org

Lördag 3 Aug:

Rainbow Riots India LIVE on the main stage in Pride Park

Tid: 20:30

Adress: Östermalms IP, Södra Fiskartorpsvägen 2

 

Rainbow Riots Festival har skapats med stöd från Svenska Postkodsstiftelsen, Musikverket, Stockholm Stad och Region Stockholm

Sverigeturné!

Instagram-Tourdates-BDD-UpdatedHär ser ni det fullspäckade svenska turnéschemat för vårt projekt ”Bland drakar och dragqueens”! Om du inte hittar din stad på listan får du gärna höra av dig till ditt lokala bibliotek, kulturhus, förskola, teater, museum, mässa eller valfri plats och be dem boka projektet. Du kan nå oss här på hemsidan eller på:

info@blanddrakarochdragqueens.se

”Bland drakar och dragqueens” drivs med stöd från Kulturrådet och Stockholm Stad.

Vårturné!

annons rgbBland drakar och dragqueens” heter vår succéföreställning där några av landets mest erkända dragartister läser sagor för barn. Vårturnén blir den största hittills – nu ska barn i hela Sverige få sagostunder med drag! 

Barn lär sig könsroller tidigt. I sagorna får de läsa om söta hjälplösa prinsessor och starka modiga prinsar. Samtidigt ökar mobbing och utanförskap. Det vill författaren och konstnären Petter Wallenberg ändra på. Han har skapat Bland drakar och dragqueens, där erkända dragartister – Robert Fux, Carnita Molida, Inga Tvivel, Per Öhagen och Henrik Johansson läser sagor barn mellan c.a 3 och 7 år. Varje sagostund är som en konfettibomb av glitter, lek och könsöverskridande förvandling som fascinerar barn, såväl som föräldrar.

Föreställningens premiärsäsong på Stadsbiblioteket i Stockholm blev så populär att alla datum blev fullbokade inom några timmar och följdes upp av gästspel runt om i landet. Nu är det dags för vårturné – den största hittills med över 30 sagostunder i hela Sverige. För att möta den stora efterfrågan har man dessutom utökat ensemblen med två nya sagodrottningar, som nu ansluter sig med utklädningslådor och normkreativ barnlitteratur i baggaget. 

Projektet har hyllats av bl.a författaren och komikern Jonas Gardell som skrev på Instragram: ”Mitt hjärta smälter. Drugor åker runt på bibliotek och läser sagor för barn.

”Jag skulle älskat det här när jag var liten, säger Petter Wallenberg. Bland drakar och dragqueens är ett färgsprakande sätt att visa barn att alla får vara som de är.”

Bland drakar och dragqueens kan man se hela våren på bibliotek och andra plaster i landet. Datum och platser hittar ni nedan. Bokningar sker med respektive lokal. 

www.blanddrakarochdragqueens.se

23/1 – VIVALLA BIBLIOTEK, ÖREBRO

26/1 – UPPSALA KONSERT & KONGRESS

27/1 – ÖSTERSUNDS BIBLIOTEK 

2/2 – HALLSTAHAMMAR BIBLIOTEK2/2 – UPPSALA KONSERT & KONGRESS

15/2 & 16/2 – SKELLEFTEÅ BIBLIOTEK

28/2 – KILS BIBLIOTEK

28/2 – FILIPSTADS BIBLIOTEK

2/3 – NORRTÄLJE STADSBIBLIOTEK

9/3 – MOTALA BIBLIOTEK

16/3 – UPPSALA STADSBIBLIOTEK

23/3 – GOTTSUNDA BIBLIOTEK

30/3 – STOCKHOLMS STADSBIBLIOTEK

6/4 – ÖSTHAMMARS BIBLIOTEK

6/4 & 7/4 – UPPSALA KONSERT & 

KONGRESS

23/4 – JORDBRO BIBLIOTEK24/4 – BRANDBERGEN BIBLIOTEK

25/4 – VÄSTERHANINGE BIBLIOTEK

26/4 – HANDENS BIBLIOTEK

27/4 – MUNKFORS BIBLIOTEK

27/4 – SUNNE BIBLIOTEK

27/4 – ARVIKA BIBLIOTEK

4/5 – SOLLENTUNA BIBLIOTEK

17/5 – ESKILSTUNA BIBLIOTEK

25/5 – NORRKÖPINGS BIBLIOTEK

 

Arrangeras med stöd från Kulturrådet och Stockholms Stad.

Draksuccé i New York!

qxVår kreativa ledare Petter Wallenbergs skapelse Bland drakar och dragqueens har just kommit tillbaka från ett fantastiskt gästspel i New York! De intog Brooklyn Public Library där de fantastiska sagodrottningarna Robert Fux, Carnita Molida och Inga Tvivel briljerade med svenska sagor som trollband de amerikanska barnen.

Sveriges största gaysajt QX rapporterar:

”Föreställningen ”Bland drakar och Dragqueens” har gjort succé i Sverige under hösten och för inte längesedan var det dags för internationell debut. Sveriges mest erkända dragqueens tog med sagoböckerna till New York.”

Läs artikeln här: 

Resan till New York möjliggjordes med stöd från Konstnärsnämnden.

Seminarie i Kulturhuset!

IMG_4206

Detta hände när vår produktion Bland drakar och dragqueens kom till Bredäng:

Barn: ”Varför är du klädd som prinsessa?”

Sagodrottningen Pelle: ”För att jag tycker om det.”

Barn: ”Jag tycker om glass.”

För ett år sedan skapade vi projektet Bland drakar och dragqueens där några av landets mest erkända dragartister läser sagor för barn.

Det var en udda idé och inte helt sjävklart hur den skulle tas emot. Det har kommit in några hot och arga mail om att jag är ”en pervers jävel som låter barn vara med transor.”

Men nästan direkt hände nåt. Det klickade. Inom några timmar var alla biljetter fullbokade. Sedan starten har vi nu åkt runt på bibliotek och förskolor i hela Sverige. Och fler kommer det blir. Av all kärlek framgår det tydligt att fler därute vill ha Bland drakar och dragqueens.

Det som är så roligt i detta projekt är att det är vuxna som läser in en massa olika symboler i att dragqueens läser sagor för barn. Barnen gör det inte. De njuter av sagan. Låter sagoläsaren få veta om de har några frågor. Det blir ett möte, som när Pelle och barnen på bilden träffades.

Idag har vi ett seminarie om projektet i Pride House, Kulturhuset kl 14. Regissören Petter Wallenberg och ensemblen kommer att samtala om hela den här resan live inför publik. Kom!

Underklädesfesten 10 år!

Underklädesfesten flyer 2018*IN ENGLISH BELOW*

Den legendariska Underklädesfesten fyller tio år under EuroPride 2018! Sedan 2008 har vi som Sveriges första fest av detta slag lockat till oss besökare från hela Europa. Underklädesfesten har blivit årets mest omtalade, älskade och efterlängtade happening där alla sorters sexualiteter, könsidentiteter, kroppar och åldrar slår klackarna i taket i bara underkläderna. 

Underklädesfestens arrangör Petter Wallenberg berättar:

“Alla som kommer till Underklädesfesten för första gången säger att de minsann inte kommer våga ta av sig något, sen dröjer det två minuter så slänger de av sig kläderna och dansar tills svetten rinner. Det spelar ingen roll hur du ser ut eller vilken kropp du har. Det finns en glädje här som du inte hittar nån annanstans. Inga kläder= ingen attityd. Peace and love. Det är viktigt i dessa tider. Nu blir vi återigen glada grottmänniskor som dansar halvnakna i grottan!”

Underklädesfesten äger rum torsdagen 2:e augusti under EuroPride på Debaser Strand med två dansgolv och öppet till 03. 

DJ’s: 

Petter Wallenberg (House of Wallenberg)

Per QX (London)

Lucky Slut Bonita (Mums Mums)

Anton Palm

Veklla

Djanna

Underklädesfesten 

Datum: Torsdag 2:a augusti

Tid: 21- 03

Lokal: Debaser Strand 

Adress: Hornstull Strand 4

T-bana: Hornstull 

Entré: 200 kr inklusive garderob

Ålder: 18 

ENGLISH: 

It’s the 10 year anniversary of the legendary Underwear Party during EuroPride 2018! Since 2008, this has been the first party of its kind which has attracted visitors from all over Europe. The Underwear Party has become the year’s most talked about, loved and awaited happening where people of all sexualities, gender identities, body types and ages dance in their underwear. 

The Underwear Party’s organizer Petter Wallenberg says:

”Everyone who comes to The Underwear Party for the first time say they certainly won’t dare to take off something, then it takes two minutes until they throw off their clothes and go nuts. It doesn’t matter what you look like or what type of body you have. There is a joy here that you will not find anywhere else. No clothes = no attitude. Peace and love. It is important in these times. Now we’re once again cavemen dancing half-naked in the cave! ”

The Underwear Party takes place on Thursday August 2nd during EuroPride at Debaser Strand with two dance floors and a late license until 3 AM.

DJ’s: 

Petter Wallenberg (House of Wallenberg)

Per QX (London)

Lucky Slut Bonita (Mums Mums)

Anton Palm

Veklla

The Underwear Party

Date: Thursday August 2

Times: 9 PM – 03 AM

Venue: Debaser Strand 

Address: Hornstull Strand 4

Door price: 200 kr including coatcheck

Age: 18

Bland drakar och dragqueens Pride-turné i Sverige!

Pride-turné-flyer 2018.jpg

Bland drakar och dragqueens är vår succéföreställning där några av landets mest erkända dragartister framför sagor för barn. Nu åker den ut på Pride-turné i Sverige!

Mums ordförande, fegissören och artisten Petter Wallenberg har skapat Bland drakar och dragqueens där erkända dragartister – Robert Fux, Carnita Molida och Inga Tvivel gestaltar ett urval sagor för barn mellan 3 och 7 år. 

Föreställningens har gjort stor succé i Stockholm och nu är det därför dags för dragartisterna att bege sig ut på en fullspäckad Pride-turné till olika platser i Sverige. 

– Jag skulle önska att det fanns något sånt här när jag var liten, säger Petter Wallenberg. Bland drakar och dragqueens är ett färgsprakande sätt att visa barn att man får vara som man vill. 

Turnédatum Sverige:

Arvika Pride: 

12:e juli – Arvika Konsthall kl 15

EuroPride Stockholm:

26:e juli – Bredängs bibliotek kl 13

26:e juli – Rinkeby bibliotek kl 13

28:e juli – Stockholms stadsbibliotek kl 13 och kl14

2:a augusti – Seminarie i Kulturhuset kl 14

11:e augusti – Högdalens bibliotek kl 12

13:e augusti – Tensta bibliotek  kl 13

EuroPride Göteborg:

17:e augusti – Göteborgs stadsbibliotek kl 10 och kl 14

18:e augusti – Landvetters Kulturhus kl 12

 

Arrangeras med stöd från Stockholm Stad och Stockholms läns landsting

Tredje avsnittet av Rainbow Riots Radio!

Petter Wallenberg and Paras and friend from the Hijra community in Mumbai, India. Photo by Johannes Helje

Idag släpps det tredje avsnittet av vår podcast Rainbow Riots RadioEpisode 3: The queer divinity of India!

Petter Wallenberg träffar de indiska författarna Devdutt Pattanaik och Jerry Johnson i Bombay för att diskutera deras bok om det queera i Indiens antika religioner. Han möter även 22-åriga transkvinnan Paras som är en av Indiens Hijras, världens äldsta existerande grupp av transpersoner, som är marginaliserade samtidigt som de anses ha gudomliga krafter.

Lyssna och prenumerera gratis i iTunes:

Skapat med stöd från Svenska Postkodstiftelsen och Kulturbryggan.

Foto: Johannes Helje

Rainbow Riots Radio i Financial Times!

Financial Times.png

Nu är det andra avsnittet av vår webbradioserie Rainbow Riots Radio ute och har fått en lysande recension i Financial Times!

Rainbow Riots Radio – Episode 2: The Jamaican reggae artist who risks his life for gay rights

Petter Wallenberg möter Mista Majah P, en jamaicansk rappare och reggaeartist som har skottpris på sitt huvud för att han tar ställning mot den våldsamma homofobin i landet. Avsnittet avslutas med Wallenberg och Majah P:s musikaliska samarbete ”Equal Rights” som är del av en kampanj för FN:s Globala Mål.

Lyssna och prenumerera gratis på iTunes: 

Textat avsnitt på YouTube: 

Skapat med stöd från Svenska Postkodstiftelsen och Kulturbryggan.